Liljevalchs konsthall
Liljevalchs konsthall. Foto: David Magnusson
Hammenhög

Glasblåsare från Hammenhög kvalar in på Vårsalong

Konstnär: "Det är ett erkännande"
4:38 min

2 000 söker men bara ett hundratal blir utvalda till Liljevalchs vårsalong i Stockholm. En av dem som passerat nålsögat är glasblåsaren Jonas Larsen från Hammenhög som ställer ut sina teckningar.

Att komma med eller inte komma med, är frågan för både väl etablerade och oetablerade konstnärer. Så har det varit sedan den 21 april 1921 då den allra första salongen öppnades.

Under de senaste åren har Vårsalongens inriktning finjusterats och kravet på kvalitet skruvats upp och en av de som passerat nålsögat till vårens utställning är Jonas Larsen. I vanliga fall blåser han glas men har tagit sig in på Vårsalongen med sina teckningar.

– Det är ju ett erkännande, säger Jonas Larsen.

Till Vårsalongen kommer han med sina teckningar och inte sitt glasblåseri.

– Jag hoppas att det ska öppna nya kanaler, till andra utställningar och nu gäller det ju att hänga med här i min personliga marknadsföring, säger han.

Även Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall var med på telefonen. Han berättar om de höga kriterierna och hur pampig invigningen är i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".