Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Upprustning av Aq-va-kul utreds igen

Badhuset Aq-va-kul i Malmö. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Badhuset Aq-va-kul i Malmö. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio

År 2018 skulle en ny simarena stå klar på Stadionområdet i Malmö, men bygget är för dyrt och har skjutits på framtiden. Istället beordras nu fritidsnämnden att utreda om Aq-va-kul kan rustas upp för att hålla även efter 2018.

Mer än en halv miljard kronor skulle det kosta att bygga simarenan på Stadionområdet, enligt den utredning som är gjord. För dyrt, anser kommunledningen som därför dragit i bromsen för planerna. I dag beslutade kommunstyrelsen att fritidsnämnden ska utreda hur simarenan kan byggas billigare, men också vad det skulle kosta att rusta upp Aq-va-kul så att simföreningarna kan träna där i ytterligare fem år eller längre.

- Jag vill ha en arena för simsporten som uppfyller kriterier så att man kan arrangera tävlingar, men jag vill också se till att vi använder och gör investeringar som är kloka. Finns det då signaler om att vi kan tillgodose simklubbarna på Aq-va-kul under en tid framöver, tycker jag att vi ska göra det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen.

Hon räknar med att kommunstyrelsen kommer att kunna fatta beslut i badfrågan i början av nästa år. Den borgerliga oppositionen reserverade sig mot beslutet. De är överens om att den planerade simarenan blir för dyr och att låta utreda hur den kan byggas billigare. Men de vill inte lägga mer pengar på Aq-va-kul, som ändå ska rivas.

- Vi står fast vid vårt tidigare beslut att vi ska bedriva verksamhet fram till 2018. Sedan ska Aq-va-kul rivas och vi ska göra någonting annat på den tomten. Sedan vill ju vi precis som tidigare bygga ett bad på Stadionområdet, gärna kombinerat med mycket bostäder på området. Men det måste även där vara fråga om rimliga kostnader, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Som det ser ut nu, tror du att Stadionbadet blir av?

- Ja, det tror jag faktiskt, för det är det klart bästa alternativet. Jag tror inte ett dugg på Aq-va-kul. Jag tror inte att det där bygget kommer att hålla ihop, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".