Iris Valgeirsdotter, förskollärare i Malmö som kämpar för betalda arbetskläder. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Iris Valgeirsdotter. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Förskollärare kämpar för betalda arbetskläder

"Tänker att det är för att vi är i kvinnodominerat yrke"
4:07 min

Personalen inom hemtjänsten i Malmö kan komma att få betalda arbetskläder. Men det finns fler kommunanställda som önskar sig det. Därför har Iris Valgeirsdottir, förskollärare från Malmö, dragit igång en aktion.

Hon har tröttnat på att behöva betala kläderna hon måste ha i sitt arbete själv. Varma jackor, regnkläder och underställ men också innomhuskläder slits snabbt sönder och måste köpas nytt.

Så Iris Valgeirsdottir har lämnat ett förslag på Malmö stads hemsida, Malmöinitiativet, där hon menar att all förskolepersonal borde ha arbetskläder. Och hon har fått över 500 namnunderskrifter av andra som håller med henne.

– Mina byxor var rena i morse, berättar Iris när vi träffar henne på en lekplats.

– Men nu har jag fått någon sorts sockerlösning på dem. Och så här ser det ut i stort sett varje dag. Det är potatismos eller målarfärg eller grus. Någonting hamnar någonstans.

Både inne och ute behövs arbetskläder. Särskilt ute ställs krav eftersom en stor del av förskolans verksamhet är där.

– Det är väldigt viktigt för oss som jobbar ute i stort sett hela dagen. Det slitar mycket på kläderna och kostar mycket att köpa vinterkläder, vinterskor och regnkläder. Och inne hade ett par snickarbyxor med rejäla knän varit riktigt bra!

Iris Valgeirsdottir tänker sig ett system likt det man har på sjukhusen där kläderna är till låns och det finns en tvättservice. Och hon tycker att förskollärarna missgynnas jämfört med exempelvis gatukontoret eller kommunens servicevärdar.

– Jag tänker mig att det är för att vi är inom ett kvinnodominerat yrke. Om vi vill ha något får vi höra att det får bli på bekostnad av barnen. Men ingen behöver nog avstå från en lövblåsare bara för att någon behöver nya vinterkängor inom parkförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".