SUS-läkaren Magnus Becker tillsammans med vietnameisk vårdpersonal under Operation Smile. Foto: Max-Michel Kolijn
1 av 3
Magnus Becker och vietnamesiska kolleger. Foto: Max-Michel Kolijn
Ett av barnen som opererats under Operation Smile i Vietnam. Foto: Max-Michel Kolijn
2 av 3
Ett av de opererade barnen i Vietnam. Foto: Max-Michel Kolijn
Skåne/Vietnam

Magnus vill få barn att le

Hör om Magnus Beckers arbete i Vietnam
5:50 min

I tjugo år har läkaren Magnus Becker opererat barn med läpp-, käk- och gomspalt, LKG. Men han gör inte bara sina insatser vid Skånes Universitetssjukhus - utan också ute i världen. Senast i Vietnam.

Där jobbade han tillsammans med andra svenska volontärer för organisationen Operation Smile som startades på 1980-talet av en amerikansk plastikkirurg. Magnus Becker kom alldeles nyss hem därifrån.

– I Sverige där det föds ungefär 200 barn om året med LKG har vi ju en bra vård som omfattar alla. Det är lätt att följa patienterna över tid, och vi har ett gott internationellt rykte.

På andra håll i världen är det tuffare för de här barnen. Många har svårt att äta och tala så att andra förstår. Och de riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier.

– Att vi riktat in oss på Asien beror helt enkelt på att det föds många barn där, och då också många med läpp-, käk- och gomspalt. I Vietnam till exempel 2 000 barn om året. Där har vi har ett bra samarbete med lokala sjukhus och lokal personal som följer upp barnen efteråt.

Ärftlighet spelar viss roll, men oftast hittas inte en sådan koppling, säger Magnus Becker.

– Och nu finns en diskussion om näringsbrist som en möjlig orsak.

I vår tänker plastikkirurgen från Skåne ge sig ut igen, fast då i egen regi.

– Jag ska till ett sjukhus i Nordöstra Vietnam, ett sjukhus som svenska staten skänkte till landet efter Vietnamkrigets slut, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".