troll
Håkan Paaske som Gråsten. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Trollen har följt med in till staden

"När de träffar barnet börjar deras liv bilda mening"
3:49 min

Den som inbillar sig att urbanisering bara är ett mänskligt samhällsfenomen får en annan bild på Malmö Stadsteater i vinter. För när människorna flyttar till staden måste skogens väsen, alltså trollen, tomtar, spöken och andra, följa efter.

Och de bor i källarutrymmen under staden. I alla fall enligt Dennis Magnussons nya familjepjäs "De sista trollen". Och allt är väl frid och fröjd tills trollmor stjäl ett människobarn.

Det blir onekligen en komplicerad situation. Vad ska man göra med barnet, lämna tillbaks eller behålla? Att skogens väsen över huvudtaget sökt sig till staden beror på att människorna flyttat dit. Och trollen är beroende av människorna. För vem ska de annars spöka eller göra hyss hos? Så därför bor de där; ett spöke, en tomte, några troll i en källare.

För en del av skådisarna gäller teatersminkning i den högra skolan. Håkan Paaske spelar trollchefen Gråsten.

– Det är skumgummi, lingonris. Otroligt inpackad är jag, säger han. Vi vänder oss till barn som är lite större än 4-5 åringar. Vi hade familjedag och några av de små ville inte ta på trollet när jag kom fram och hälsade, de blev lite skrämda.

Det omhändertagna barnet växer upp och blir en del av trollfamiljen, men känner sig annorlunda och börjar snart intressera sig för människovärlden. Det är en story som både handlar om att växa upp och om att ha en mening i sitt liv, säger regissör Dennis Sandin. Trollen som ju känt sig överflödiga får en ny mening med barnet.

– När de träffar barnet börjar deras liv bilda mening. Det är kanske det som vi människor också sysslar med. Vad är meningen med mitt liv, när känns det meningsfullt och i vilka relationer blir jag till, säger Dennis Sandin.

– Trollen är ju skapade för lägga mänskliga beteende utanför människorna. Troll är fula, giriga, och dumma. Allt är mänskliga egenskaper som vi inte vill ha. På något vis handlar den här historien om att acceptera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".