Mikael Braian. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Mikael Braian. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Michael Braians 3D-printade tänder vann

”Bygger upp tanden lager för lager”
6:35 min

Michael Braian, som forskar om CAD/CAM-tekniker inom tandvården vid Malmö högskola, vann i tisdags kväll Forskar Grand Prix, tävlingen där forskare på mycket kort tid ska berätta om sin forskning så underhållande och informativt som möjligt.

– Det jag gjort är att jag använt en metod som redan finns i industrin. Men jag har implementerat det inom tandvården. I stället för den traditionella metoden där man har ett material där man sedan avlägsnar material tills man har en tand, säger Michael Braian.

Man slipper med den nya metoden spill av dyrbart material.

– Med 3D-teknik bygger man upp tanden lager för lager och man slipper spillet. Nu gäller det att ta reda på hur bra tänderna blir. Idag är maskinerna dyra och komplicerade, men patenten är på väg ut, så det kan bli billigare i framtiden.

Det är tandteknikerna som tillverkar tänderna, och investeringarna blir stora. Michael Braian har framförallt forskat kring hur tänderna passar.

– Jag välkomnar alla inom odontologin att forska om det här, för det jag gör är bara en liten del, säger Michael Braian.

Hur länge dröjer det innan metoden används?

– Jag skulle tro om fem år, säger Michael Braian.

Hur svårt var det att koncentrera informationen till fyra minuter för tävlingen?

– Det tog 20 timmar att ta fram fyra minuter. Det är svårt att inte ta bort relevant information. Skulle jag dra samma presentation för tandvårdspersonal skulle det nog inte gå hem.

Vad betyder tävlingen för dig?

– Tävlingen innebär att min forskning syns och att kanske fler vill forska med mig, säger Michael Braian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".