En fläkt står i en källare för att torka ut fukt. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Malmö

Fortfarande problem efter översvämningarna

Stadsfastigheter: "En tung kostnad för Malmö stad"
3:00 min

Tre månader efter de stora översvämningarna i Malmö har flera lokaler fortfarande problem efter vattenskadorna. Totalt har 165 kommunala fastigheter drabbats.

Heleneholmsområdet är bland de värst drabbade. På ett vårdboende mättes spillvattnet i källaren till en halv meter. Utöver det skadades även Heleneholms idrottsplats, Munkhätteskolan och Nydala förskola. 

– Vårt moderna samhälle är rätt så sårbart när det gäller den här typen av katastrofer. Det kanske man inte såg riktigt innan men nu vet man hur lätt man kan bli utslagna, säger Martin Ohlson, administrativ chef på KomVux Södervärn som har sina lokaler på Heleneholm.

Positiva prover

Här var det största problemet att källaren fylldes med vatten och att ventilationssystemet gick sönder. Det har gjort att personalen känt att det har varit dålig luft men prover har visat att det inte ska vara farligt att vara i lokalerna.

Vad tänkte du när du såg spåren av översvämningarna?
– Att det varit ett himla regnväder. Man har förstått med tiden att det varit en ganska stor katastrof för Malmö med brist på redskap och allting för att klara detta, säger Martin Ohlson.

Skolkök fortfarande inte igång

En bit därifrån ligger Söderkullaskolan som fick avbryta all sin matlagning på skolrestaurangen. På grund av att elförsörjningen tog skada fick ungefär 4 000 portioner mat tillagas i andra kök. Trots att frys och diskmaskin är åter i drift är matlagningen inte fullt igång än.

– Den förväntas komma igång denna eller nästa vecka. När det gäller skolorna är en stor del av saneringsarbetet slutfört men sedan har vi en del objekt där skadorna är omfattande, säger Jonna Myrebris, områdeschef för skola på Stadsfastigheter.

Oklar slutnota

Exakt vad slutnotan kommer att hamna på är inte klart. Till årsbokslutet kommer en noggrannare beräkning att göras och då kommer förväntad försäkringsersättning beräknas. Den uppskattade helårsprognosen just nu är 95 miljoner kronor där det mesta finns hos Stadsfastigheter.

– En del täcks av försäkringen men annars blir det en tung kostnad för Malmö stad att hantera, de pengarna hade vi behövt till annat i staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".