Mor med nyfött barn i Texas. Foto: Michael Zamora/TT
Foto: Michael Zamora/TT
Malmö

Barnmorskor kräver också lönetillägg

"I högsta grad en akutverksamhet"
1:29 min

Ett 30-tal barnmorskor på förlossningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö protesterar mot att de inte får ta del av det tillägg på 1 500 kronor som ska ges till sjuksköterskor på särskilt vårdtunga avdelningar.

Protesten framförs i ett brev till ledningen, och barnmorskan Eva Löfvall tycker absolut att lönetillägget behövs på förlossningen.

- Vi har svårt att behålla barnmorskorna. Vi har väldigt många kollegor som lämnar oss för att arbeta med bättre villkor i mödravården framför allt, säger hon.

På kvinnokliniken kommer barnmorskorna på BB att få det extra lönetilägget, och barnmorskorna på förlossningen förstår inte uppdelningen, eftersom de arbetar med samma patienter.

- Vi har också väldigt mycket att göra och har en hög vårdtyngd, säger Eva Löfvall.

Tycker du att man kan jämställa ert arbete med att jobba på till exempel en akutmottagning?

- Absolut. Alla våra patienter kommer in akut och vi kan inte planera verksamheten i förväg, så det är i högsta grad en akutverksamhet som vi arbetar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".