Poliser i sommaruniform. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
1 av 2
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Skåne

Nya poliser hamnar i receptionen

"Närpolisområden som väntat sig förstärkningar blir utan"
4:49 min

För att spara pengar ska Skånepolisen låta nyutbildade polisaspiranter jobba istället för civilanställda vikarier i exempelvis receptioner och arrester. Fel start i yrket, anser facket.

– Jag blev förfärad när jag hörde det här, berättar Polisförbundets Skåneordförande Sophia Willander. Det är absolut inte ett bra sätt att välkomna de nya poliserna som precis tackat ja till jobb i Skåne.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Min telefon har gått varm, och på måndag ska vi ha ett möte. De nya poliserna är besvikna, de känner sig lurade.

– Dessutom är det tråkigt för de civilanställda som tidigare gjort jobbet, säger hon.

20 miljoner kronor ska sparas inom Skånepolisen, och därför har det bestämts att låta timanställda och civilanställda vikarier sluta. Istället får de nya ta hand om den personalens arbetsuppgifter, och kan då hamna i receptionen istället för ute i polisbilen.

– Vi har dragit i handbromsen och lyckats få ned siffran en aning, säger Sophia Willander. Och nu gör vi allt vi kan för att situationen inte ska vara mer än ett halvår.

Sophia Willander räknar inte med att allmänheten kommer att märka så mycket av att de civilanställda ersätts av nyutbildade poliser.

– Poliserna är lojala och kommer att göra sitt bästa för att lösa uppgifterna. Men en del närpolisområden som väntat sig förstärkningar blir utan, och kanske inte får några nästa termin heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".