Rudy Mengesha. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Rudy Mengesha. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Malmö

Forum för rättvisa följer protesterna i Ferguson

”Vill lyfta problemet med afrofobi”
3:14 min

Rudy Mengesha, engagerad för Afrosvenskarnas Forum för rättvisa i Malmö har följt händelserna i Ferguson i USA och noterat hur media vill göra det till en afroamerikansk fråga. Hon vill hålla fram att även många vita berörs och protesterar.

Den 9 augusti i år stoppade polisen Darren Wilson 18-åringe Michael Brown och en vän till Brown. De två unga männen hade precis rånat en butik, där de enligt uppgifter tog cigarrer.

Exakt vad som händer är oklart, men enligt vittnen uppstår ett bråk där Brown ska ha sträckt sig in i polisbilen och Wilson öppnar eld mot Brown, som träffas av sex skott och avlider. Protester bryter ut och en hel nation står ännu en gång med frågor kring rasism och polisbrutalitet.

– Media vil gärna lyfta endast den svarta befolkningen, och få det att handla om ett afroamerikanskt problem, vilket det inte är. Många vita har också varit ute och protesterat och protesterar under hashtagen #blacklifesmatter.

Afrosvenskarnas Forum för rättvisa planera att ta upp kampanjen i Sverige.

– Vi ska ha en kampanj där vi ska visa solidaritet och fortsätta att lyfta problemet med afrofobi, och hur man ska bekämpa den här typen av rasism som tar så många liv, säger Rudy Mengesha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".