Skånes länspolismästare Jarl Holmström. Foto: Björn Runemark/Sveriges Radio
Jarl Holmström. Foto: Björn Runemark/Sveriges Radio
Skåne

Länspolismästare: Vi har inget val

"Ta emot anmälningar är ett viktigt uppdrag"
3:57 min

Länspolismästare Jarl Holmström har full förståelse för att nya poliser i Skåne inte drömt om att börja sin karriär med att sitta i receptionen. Men ekonomin ger inget annat val, säger han - och tror också att det ändå kan bli en nyttig erfarenhet i det framtida polisjobbet.

– Vi har helt enkelt inte utrymme att behålla alla de vikarier vi har som utför angelägna arbetsppgifter. Då måste vi anpassa kostnaderna.

Vid ett möte med polisaspiranterna på måndag ska länspolismästaren förklara beslutet för Skånes nya poliser. Jarl Holmström hoppas de ska se jobbet som nyttigt, trots att besvikelsen är stor.

– De här uppdragen innebär mycket kontakter mot allmänheten. Att ta emot anmälningar är ett viktigt uppdrag.

Att Skånepolisen ska spara 20 miljoner kronor är anledningen till att vikarierna ersätts av nyutbildade poliser. Och det är knappast någon engångssatsning, enligt länspolismästaren.

– Det är mycket möjligt att man kommer att få börja sin tjänstgöring hos oss med den här typen av arbetsuppgifter under sex månader.  Men jag tror att de kommer att se ett värde i det. Det är ingen belastning att ha den här erfarenheten med sig sedan.

Jarl Holmström tänker också på de timanställda och vikarier som får nu får lämna plats åt de nya poliserna.

– De blir av med sina anställningar och lämnar stora tomrum efter sig, säger han till sist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".