Omröstning i stadshalleni Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Omröstning i stadshallen i Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Lund

Rödgrönrosa fortsätter styra Lund trots budgetmotgång

S: ”Vi ger det en chans”
3:49 min

Det blev dramatiskt på kommunfullmäktige i Lund igår när det skulle röstas om budgeten för nästa år. Sverigedemokraterna utnyttjade sin vågmästarställning i kommunen och röstade i vissa delar på de styrande rödgrönrosas förslag och i vissa delar på Alliansens förslag.

När det gäller till exempel budget för kommunstyrelsen, servicenämnden och byggnadsnämnden så fick Alliansen igenom sina förslag med stöd av SD.

– Resultatet av budgeten är inte det bästa går att leva med. Vi fick igenom ungefär hälften av våra förslag. Jag är mer oroad av att Alliansen inte vill samtala om budgetfrågor, och ställer in möten, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelseordförande i Lund.

Budgeten har blivit en kompromiss.

 – Vi kan arbeta utifrån den här budgeten. Jag är mer oroad över att Alliansen är nöjda med att få igenom saker tillsammans med Sverigedemokraterna, samtidigt som de sagt att de aldrig ska göra sig beroende av dem. 

Skattehöjningen ni ville göra blir inte av?

– Den nuvarande budgeten kräver ingen höjning. Nu uteblir viktiga satsningar inom kulturområdet, skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten.

Du kan sitta kvar och styra med en delvis borgerlig budget?

– I nämnder och styrelser är det rödgrönrosa majoritet. Det blir en utmaning att styra, men vi ska hitta kompromisser.   Vi bjuder in till heldag i januari för att diskutera budget inför 2016. Här bjuder vi in alliansen till mötena, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelseordförande i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".