Nyfött barn
Foto: Vadim Ghirda/ Scanpix.
Malmö

Ledning säger nej till barnmorskornas krav

"Avdelningar som inte fick ta del av extrasatsning får lönetillägg"
0:27 min

Protesten mot att barnmorskor på förlossningen i Malmö inte får ta del av ett lönetillägg ser inte ut att få genomslag hos ledningen. HR-chefen på Skånes universitetssjukhus motiverar det med att de redan höjt lönen på förlossningen.

Lönetillägget på 1 500 kronor ges till de som jobbar på avdelningar dit det är svårt att rekrytera personal. Ungefär 1 250 sjuksköterskor på SUS får tillägget, enligt ett regionalt beslut.

– Bakgrunden till lönetillägget är att göra det mer attraktivt att jobba på vårdavdelningarna och akutmottagningarna, säger Gudrun Berggren, HR-chef på SUS.

Specialistavdelningarna omfattas inte av lönetillägget. På kvinnokliniken i Malmö innebär det att lönen för barnmorskor på BB höjs, men inte för barnmorskorna på förlossningsavdelningen.

– I förra lönerevisionen i somras fick de förlösande barnmorskorna från SUS ett lönetillägg på sju procent som en extrasatsning. Men sedan finns det vårdavdelningar där det även jobbar barnmorskor som inte fick del av det tillägget. Därför får vissa avdelningar del av det här tillägget nu, eftersom de inte var föremål för extrasatsningen på sju procent.

I början av november protesterade personal på akutmottagningen i Kristianstad när de inte fick ta del av ett liknande tillägg. Då backade ledningen och höjde lönen även på akuten. Men i det här fallet med förlossningsavdelningen kommer det först krävas en dialog kring arbetsbelastningen.

– Lönespridningen är naturligtvis viktig för oss, vi är måna om att det ska fortsätta löna sig att vara specialistutbildad och barnmorska. Det kommer vi beakta vid nästa års löneöversyn, det är så jag kan kommentera detta idag, säger Gudrun Berggren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".