Kristina Hwargård, enhetschef för HR på Migrationsverket i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Kristina Hwargård. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Migrationsverket i Malmö växer kraftigt

"Stort behov framöver av att rekrytera"
3:08 min

I takt med att alltfler kommer till Sverige för att söka asyl ökar trycket på Migrationsverket. På enheten i Malmö har antalet anställda ökat med över 50 procent på knappt två år. Och expansionen fortsätter.

– Vi har ganska stort behov framöver att rekrytera ny personal under 2015. Vi ser att vi har en prognos om att antalet sökande ökar, och vi måste förbereda för att kunna ta emot dem hos oss, säger Kristina Hwargård, enhetschef på HR på Migrationsverket.

Skiljer sig Malmö på något vis från andra enheter i landet?

– Generellt sett handlar det om att alla enheter på Migrationsverket kommer att beröras.

I väntsalen vid receptionen i Migrationsverkets lokaler på Jägersro i Malmö är det fullt med folk som väntar på sin tur att få hjälp, och trycket har alltså ökat de senaste åren. Fram till och med oktober i år sökte drygt 68 300 personer asyl i Sverige, och det kan jämföras med året före då siffran för hela året var drygt 54 200. För nästa år väntas alltså ännu fler. Migrationsverkets prognos pekar på mellan 80 000 och 105 000 personer.

Men trots att det ställer stora krav på Migrationsverket att snabbt utöka verksamheten för att kunna möta de ökade behoven, så tycker Kristina Hwargård, som jobbar med personalfrågor, att man klarar det bra.

- Vi har många som vill börja jobba hos oss, och det är jättebra, säger hon.

Vad tror du att det beror på att det finns ett intresse för att jobba på Migrationsverket?

– Det vi kan se är att det finns ett stort engagemang för våra frågor, och man känner för att göra skillnad.

Vad är det för kompetenser som ni framförallt eftersöker?

– Vi rekryterar jättemycket jurister, socionomer och statsvetare. Det är de stora kärngrupperna.

I januari förra året fanns det knappt 400 anställda på Migrationsverket i Malmö. I oktober i år hade personalstyrkan ökat med över tvåhundra till drygt 600. Förutom personal med akademisk utbildning ökar också behoven av personal med gymnasiekompetens som kan jobba på Migrationsverkets boenden.

Det ökade antalet asylsökande kommer enligt Migrationsverkets senaste prognos att innebära att väntetiderna för asylprövning ökar, och även den tid som de asylsökande blir kvar i Migrationsverkets boenden. Enligt Kristina Hwargård kan det finnas vissa svårigheter med att utöka verksamheten så snabbt, även om det är lätt att få tag på personal.

– Vi måste naturligtvis vara beredda på att introducera alla nya och se till att vi har ett bra program och ordning i de delarna. Vi måste också arrangera bra rekryteringsprocesser med urval, intervjuer och referenstagning, så det är många som ska jobba med frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".