Entrén till Rättscentrum på porslinsgatan i Malmö, som fick stora skador av explosionen. Foto: Alexander Zielon Lund/Sveriges Radio
Entrén till Rättscentrum på porslinsgatan i Malmö, som fick stora skador av explosionen. Foto: Alexander Zielon Lund/Sveriges Radio
Malmö

Polisen: Bomben var hämndaktion

Polischef: "Det är nån form av vedergällning"
2:38 min

Polisen har ännu inte gripit någon efter nattens sprängdåd utanför rättscentrum i Malmö. Och nu tror polisen att det var en hämndaktion från kriminella.

Det var runt klockan 23.20 söndag kväll som en sprängladdningen exploderade utanför Rättscentrum på porslinsgatan i Malmö. Explosionen orsakade stora skador på entrén och fasaden till Rättscentrum, men också på balkonger och fönster i byggnader omkring. En kvinna skadades lindrigt av krossat glas, enligt vakthavande befäl Mikael Lindh vid polisen i Malmö.

Nu säger chefen för länskriminalen, Stefan Sintéus, att explosionen troligen var en hämndaktion från kriminella riktad mot polisen och rättsväsendet.

– Det är bekymmersamt, det är mycket allvarligt och ett angrepp på rättssystemet som vi har i Sverige, säger Stefan Sintéus.

Hur allvarligt är det att rättsystemet utsätts för angrepp?

– I Malmö är det inte ovanligt att kriminella personer har tillgång till sprängmedel, och detta är ett sätt för kriminella att göra någon form av vedergällning mot polis, tingrätt och åklagare, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen på polisen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".