Malmö

Ett angrepp på demokratin

”F.d. överåklagare: Även ett arbetsmiljöproblem”
2:53 min

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare ser stora problem efter sprängdådet i Malmö. Ytterst ser han det som ett angrepp på demokration.

 – Det är ett väldigt angrepp på rättsväsendet. De kommer att få stora konsekvenser med ett ökat säkerhetstänkande. Man kommer att få svårare att komma in på myndigheterna än man har idag, tror jag.  Det är en maktdemonstration från den undre världen, säger Sven-Erik Alhem.

– Ytterst är det ett angrepp på demokratin. Myndigheterna måste ta det på största allvar. Alla i chefsposition måste tänka arbetsmiljömässigt, på sin personal.

Sven-Erik Alhem tror inte längre att man kan ha öppna lokaler, som är lätta för folk att nå.

– Och man måste se noga vilka bilar som parkeras utanför en byggnad som rättscentrum.  De som är kapabla att spränga så här, är kapabla att ställa en bil utanför en byggnad. Då skulle vi få en förödande effekt, det vet vi efter Breivik-händelsen, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".