Morgan Johgansson (S), justitieminister. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Morgan Johgansson (S), justitieminister. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Malmö

"Ett angrepp på rättsväsendet"

Justitieminister Morgan Johansson (S): "Det är djupt oroande"
1:06 min

Nattens sprängattentat representerar en ny typ av organiserad brottslighet som inte drar sig för att ta till grovt våld, menar justitieminister Morgan Johansson (S) som idag besökte Rättscentrum i Malmö.

– Utan att spekulera i motivbilden, så förefaller det ändå vara så att här finns individer, grupper eller nätverk som är beredda att ta till ganska grovt våld för att markera mot rättsväsendet eller angripa rättsväsendets institutioner, säger Morgan Johansson.

Justitieministern kallar den organiserade kriminalitetens etablerande i Sverige för den stora utmaningen för rättsväsendet.

– Det är djupt oroande naturligtvis, och jag tycker att polis och åklagare ska prioritera den typen av brott framöver. Och jag vet att de gör det, säger Morgan Johansson.

Vad regeringen gör för att motverka den organiserade brottsligheten och det ökade antalet sprängdåd, inte minst i Malmö, skiljer sig inte mycket från den förra regeringens insatser, enligt socialdemokraten Morgan Johansson.

– Men sedan har jag nu ställt frågor kring hur man kan öka skyddet för den här typen av objekt. Men också för enskilda människor som jobbar i rättsväsendet. Där har vi inga färdiga svar än, men jag känner att där behöver vi göra väldigt mycket mer, säger justitieminister Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".