Barnens kläder känns ofta för små efter sommaren. Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kalle och tankefabriken

Ironi går inte alltid fram

Hör Kalles tankar om ironi som uppfostran
4:01 min

”Vad ren du är om munnen!” säger jag ibland till nån av mina söner. Vet du vad det betyder? Det betyder att de är smutsiga om munnen. Jag brukar fortsätta: ”Vad du än gör, så gå inte och tvätta dig! ”Vet du vad de gör då?

De går inte och tvättar sig. Men – det gör de inte om jag säger åt dem att gå och tvätta sig heller. Istället så brottas de glatt vidare och gnider sin syltiga kind mot våra soffkuddar.

Jag har testat båda varianterna: den ironiska och den icke-ironiska. Jag har för övrigt testat alla andra varianter också, den passivt aggressiva och den aktivt aggressiva och allting däremellan.

Men oftast använder jag ironi som uppfostringsmetod. Det heter att barn inte förstår ironi. Det beror i så fall på att de inte har lärt sig. De flesta barn förstår inte heller estniska, men det beror ju på att de inte har estniska omkring sig och aldrig för öva sig på estniska. Men estniska barn är i allmänhet ganska haj på estniska. Och på samma vis är mina barn visst det med på de ironier som de dagligen utsätts för.

När treåringen står tyst och trumpen och inte svarar på tilltal så säger jag: ”Åh herregud, du pratar så man får sår i öronen! Nu får du vara tyst en stund!”

Han förstår ju då att jag inte menar vad jag säger.

När tioåringen rabblar upp allt han vill ha till jul – spelkonsoller, smartphones, läsplattor – så svarar jag: ”Och jag vill ha en toalett av guld.”

Han förstår då att jag menar att jag inte tänker köpa några high tech-produkter till honom som kommer att vara ute och passé till hans elvaårsdag i maj. Han går då istället till sin mormor och morfar och berättar för dem vad han vill ha.

Jag tycker ironi är ett utmärkt sätt att uppfostra på. Då förstår barnen tidigt i livet att allt inte är vad det syns vara.

Det finns en affisch som man ser ibland. Jag har sett den på nåt BVC och nåt MVC och nåt helt vanligt WC. Den brukar till exempel sitta på toaletten hemma hos min far.

Det är en affisch som rabblar upp olika påminnelser om hur man inte ska bemöta barn: 

”Ett barn som får stryk lär sig att slåss.” ”Ett barn som hånas lär sig blyghet.” ”Ett barn som ser på teve får fyrkantiga ögon.” Och vad där nu står. ”Ett barn som slår sig skriker jättehögt.” ”Ett barn som äter syltmacka blir kladdigt om munnen.”

Nä, så kanske där inte står. Men däremot brukar det stå i den där uppräkningen av välmenande råd: ”Ett barn som möts av ironi lär sig att misstro.”

Och det är väl troligt – men det är väl bra? Varför skulle det vara ett problem att barn lär sig att misstro? Det är väl bra att de tänker kritiskt? Det är väl bra att de inte sväljer all skit som de överöses med? Det är väl bra om de tänker efter i två sekunder innan de delar hittepånyheter på nätet som om de vore sanna? Eller funderar en liten stund innan de delar olika tester på Facebook som ger en massa reklam åt olika företag? Det är väl bra att vara skeptisk?

Ironi visar att världen är komplex och motsägelsefull och att det mesta inte är vad det ser ut att vara. Det begriper förstås inte alla barn. Det begriper långt ifrån alla vuxna. Men jag är rätt säker på att de vuxna som inte förstår ironi är de som aldrig utsatts för det.

Det finns ett begrepp för sådana människor: humorlösa. Och jag kan aldrig ta det på mitt samvete att mina barn växer upp till humorlösa varelser. Då finns risken att de växer upp och börjar göra program i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".