Mikaela Olsson och Damon Rajabi. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Mikael Olsson och Damon Rajabi, lär ungdomarna i Lund att dansa. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Lund

Hiphopkultur från New York får fäste i Lund

Danskollektivet New York dans i Lund är en dansförening där man vill skapa gemenskap och lärdom om Hiphop-kulturen från USA. Man riktar sig främst till ungdomar med sina dansklasser sju dagar i veckan.

Mikaela Olsson och Damon Rajabi  berättar om skolan i Lund där 75 klasser undervisas av 14 lärare. Mikaela ville öppna  något där man kunde känna sig hemma och känna trygghet. Damon mest inriktad på dancehall, en dansstil som har sitt ursprung i reggaen.

– För att förstå danscehall måste du fatta hela reggaekulturen också, säger Damon.

I dancehall är det många olika rytmer; både lite mer aggresiva, lite nasty och lite snuskig, enligt Damon Rajabi.

New York dans är sedan i augusti i år en egen dansförening efter att tidigare ha varit olika studiecirklar. Mikaela kom hit från New York där hon i sju år jobbat med barn med olika problem. Hon kom hit med en kille från New York för att starta skolan.

– Jag ville öppna något där man kund känna sig hemma och känna trygghet, säger Mikaela.

Skolan är inte bara dans. Den har även en social funktion. Sju dagar i veckan är många ideella krafter igång för att allt skall fungera. Man undervisar i 75 olika klasser och många stilar, även inom klassisk dans, är representerade.

Mikaela och Ramon berättar att dans nu även har blivit en stor våg bland killar.

New York Dance kommer under nästa vecka att dansa på offentliga platser i Malmö. bl a centralstatonen, för att samla in pengar till Musikhjälpen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".