Personer med romsk tillhörighet demonstrerar på Mynttorget i Stockholm på fredagen med anledning av den registreringsskandal som uppdagats hos skånepolisen. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Personer med romsk tillhörighet demonstrerade i Stockholm efter registreringsskandalen hos skånepolisen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne

Rapport om romer till regeringen

”Vi måste komma förbi fördomarna”
2:57 min

I dag överlämnar Länsstyrelsen en rapport om romers situation i Sverige till regeringen. Myndigheten har tittat på hur romer i ett antal kommuner har det, bland annat i Helsingborg och Malmö.

– Vår rapport bekräftar den generalla bilden om fördomar och antiziganism i alla kommunerna, säger Majlis Nilsson, samordnare vid enheten för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor på Länsstyrelsen.

Rapporten lämnas över till regeringen idag. 

Vad tycker ni bör göras för att förbättra romernas situation i Sverige?

– Strategin för romsk inkludering har påbörjat ett väldigt bra arbete. Strategin är tjugoårig och det är helt riktigt att det är ett långsiktigt arbete. Men det måste sättas in riktiga årgärder mot diskriminering.    

– Romerna måste få tillgång till sina rättigheter. Men även kommuner och myndigheter behöver kunskapsutveckling, de kan inte riktigt lagen om de nationella minoriteterna, säger Majlis Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".