Andreas Larsson och Åsa Lindh från svenska ESF-rådet har pengar att dela ut till projekt som ger unga jobb. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Andreas Larsson och Åsa Lindh från svenska ESF-rådet har pengar att dela ut till projekt som ger unga jobb. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Skåne

EU-miljarder ska ge unga jobb

"Stödja och få ut ungdomar på praktikplatser"
5:54 min

Nu står det klart hur mycket pengar från EU:s fonder Skåne får. Den höga skånska ungdomsarbetslösheten gör att det finns extra mycket projektpengar att söka för att öka sysselsättningen bland unga. Men jordbruksstödet är fortfarande störst.

I och med det så kallade "ungdomsinitiativet" som EU-kommissionen beslutade om att Skåne skulle få förra året blir storleken på socialfonden i Skåne extra stor de kommande sju åren. Sammanlagt finns omkring 1, 5 miljarder kronor att söka från socialfonden. Projekt som man vet fungerar för att få unga i jobb kommer att prioriteras framför andra arbetsmarknadsinsatser.

– Tidigare så var det en tydligare prägel i socialfonden på att det skulle vara en nyskapande verksamhet. Det var mer fokus på innovation och mindre på tillämpning av fungerande idéer. Så det är en stor skillnad, säger Andreas Larsson som är regionchef på svenska ESF-rådet.

ESF-rådet är den myndighet som ansvarar för pengarna i EU:s socialfond. Jordbruksverket delar ut det stora jordbruksstödet, i Skåne och Blekinge kommer det att finnas tre miljarder att söka projektbidrag för. Tillväxtverket delar i sin tur ut det regionala utvecklingsstödet, som ska gå till eftersatta områden. Här har Region Skåne valt att prioritera projekt som bidrar till utbyggnaden av höghastighetsbredband till hela Skåne.

De personer, föreningar eller företag som är intresserade kan söka projektpengar från och med idag. Men redan sedan i somras har Arbetsförmedlingen i Skåne och Blekinge fått ta del av de extra pengarna i ungdomsinitiativet.

– Där jobbar man mycket med uppsökande verksamhet gentemot arbetsgivare, få ut ungdomar på praktikplatser, stötta ungdomar och vara mycket intensivare i sina kontakter med både ungdomar och arbetsgivare, säger Andreas Larsson om projektet som han ser som ett positivt exempel.

Ett annat exempel är projektet "Kompetensare 2.0" som skapades i nordöstra Skåne i samarbete med Blekinge under förra fondutdelningen.

Åsa Lindh är svenska ESF-rådets generaldirektör och hon menar att myndigheter överlag måste samarbeta mer.

– Annars blir det lätt "stuprör" mellan myndigheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".