Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP) ska styra Region Skåne på egen hand. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
1 av 2
Henrik Fritzon (S) och Anders Åkesson (MP) är bekymrade. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Mikael Eskilandersson, ordförande för Sverigedemokraterna Syd. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
Mikael Eskilandersson, ordförande för Sverigedemokraterna Syd. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne

SD vill fälla regeringen

(S): ”Kastar in Sverige i ett osäkert läge”
8:00 min

På tisdagen beskedet från Sverigedemokraterna - de ska stödja Alliansens budgetförslag i onsdagens budgetomröstning. Sverigedemokraterna Syds ordförande tycker att det är bra, medan Socialdemokraternas och Miljöpartiets regionråd ser allvarliga konsekvenser av beslutet.

– Ett bra beslut, det var helt enhälligt.  Det enda vi kan göra är att fälla regeringen, om vi nu lyckas med det. Skulle det bli ett extraval så tror jag att vi tjänar på det, säger Mikael Eskilandersson, ordförande för Sverigedemokraterna Syd. 

– Det är djupt beklagligt. De väljer att agera på ett annorlunda sätt än man gör i parlamentariska församlingar. Då lägger man ner sin röst om man haft ett eget förslag som fallit, säger Henrik Fritzon (S), regionråd.

Vad får det för konsekvenser?

– Konsekvensen blir att regeringens budget faller, det kan innebära att regeringen avgår eller att det blir nyval. Det kastar in Sverige i ett osäkert läge, säger Henrik Fritzon (S), regionråd.

– Det här försätter Sverige i ett svårt läge, med instabilitet som kan ge ökad arbetslöshet, säger Anders Åkesson (MP), regionråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".