Mamma omfamnar barn.
Foto: TT
Hälsa

Större risk att dö för barn till överviktiga

Tre av tusen dör under första året
2:13 min

Barn till överviktiga mammor löper ökad risk att dö under sitt första levnadsår, visar forskning.

– Det är tre problem som vi tänker skulle kunna förklara det här sambandet, säger Stefan Johansson. Dessa är för tidig födsel, som oftare drabbar överviktiga, medfödda missbildningar som oftare drabbar barn till överviktiga kvinnor, samt olika komplikationer i samband med födelsen, till exempel syrebrist, säger forskare Stefan Johansson vid Karolinska institutet.

Ungefär tre av tusen svenska barn dör under sitt första levnadsår, detta är en av de lägsta siffrorna för spädbarnsdödlighet på jorden. Men risken ökar ju mer mamman väger. Den slutsatsen presenterar Stefan Johansson tillsammans med flera forskare från Karolinska Institutet i en artikel i British Medical Journal. Han betonar att risken för enskilda barn att dö är liten, men ur ett folkhälsoperspektiv tycker han att sambandet är viktigt. Betydelsen av pappans vikt har forskarna dock inte studerat.

– Min gissning är att det inte gör det på något mer direkt sätt, säger Stefan Johansson.

Bland barn till normalviktiga svenska kvinnor, som har BMI under 25, dör i genomsnitt 2,4 av 1000 under sitt första levnadsår. Risken ökar redan vid BMI något över 25, och bland barn till kvinnor med BMI över 35 dör hela 5,8 av 1000 under sitt första levnadsår. För en 30-årig kvinna kan 35 i BMI motsvaras av en längd på 165 cm och en vikt på 95 kilo.

Stefan Johansson säger att det är viktigt att sjukvården är extra vaksam på de risker som finns när mamman är överviktig, till exempel den förhöjda risken att barnet drabbas av syrebrist vid förlossningen.

– Med hjälp av fosterövervakning kan man ju se indikationer på om barnet är stressat. Om det finns sådana indikationer behöver man kanske skynda på förlossningen, till exempel genom sugklocka eller kejsarsnitt, helt enkelt för att barnet behöver komma ut, säger Stefan Johansson.

Stefan Johansson säger att det viktigaste budskapet med studien är att människor bör sträva efter att ha en normal vikt och en hälsosam livsstil, och att man främst bör rikta sig till unga människor med de här råden, eftersom det är de som kommer få barn så småningom.

– Jag tänker på saker som om man har fruktkorgar istället för läskautomater på jobbet, och att det finns en diskussion om att införa extra skatt på socker. Men det handlar förstås om att saker som att ha bra kosthållning och röra på sig skyddar mot övervikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".