Nils Ahlrot spelade fastighetskötaren NP Möller i tv-serien med samma namn. Foto: P.O Ingvarsson/SVT Bild
Nils Ahlrot som fastighetskötaren NP Möller. Foto: P.O Ingvarsson/SVT Bild
Kalle och tankefabriken

NP Möller visar ett svunnet Malmö

Hör Kalles tankefabrik om NP Möller och ett svunnet Malmö
3:26 min

Vi ska till 70-talets Möllevången och en innergård på Simrishamnsgatan. Där huserar fastighetsskötaren NP Möller i tv-serien med samma namn. 

Han och hans hund rör sig i diverse redan då nergångna Malmömiljöer, går på fotboll, dansar på Översten, funderar på att ta Dragörfärjan från Limhamn.

För mig som bott tio år på Möllan är det fascinerande att se hur det såg ut en gång: i NP Möller ser man inga kaffebarer, inga vattenpipsaffärer, inga pappor med tatuerade armar och dyra barnvagnar, ingen Timbuktu och inga dreadlocks. NP Möller är, kan man säga, Skånes svar på skrothandlarna Albert & Herbert i göteborgska Haga.

Framförs på dialekt

Båda är komediserier som utspelar sig i arbetarmiljö och framförs på dialekt, varför bägge serierna gärna avfärdas som buskis av olika stockholmskritiker.

Samma stockholmskritiker går sen på Dramaten och ser Örjan Ramberg spela Molière med jättestor lösmustasch och tycker då att detta är utsökt: ”Oh! Så underbart Ramberg halkar!”, ”Vilket delikat överspel!”, ”Aldrig har väl en tjusigare lösmustasch vippat omkring på Dramatens stora scen!”

Vad som utmärker både NP Möller och Albert & Herbert är egentligen inte att de hojtar på dialekt, utan en stor stor sorg.

NP Möller är änkeman och letar mycket tafatt efter kärlek hos affärsbiträdet Skoogan, pratar mycket med sin hund, umgås med gubbarna i kvarteret och fast att flabben går på dem hela tiden så når de aldrig fram till varandra – det är mer än något annat en serie som väldigt ömsint skildrar ensamhet.

Förutom Nisse Ahlrot, revykomiker från Höör som spelade NP Möller, så är den mest kände skådespelaren i serien Jan Malmsjö. Malmsjö spelar Danskdödaren, den gamle MFF-spelaren som kunde ha blivit nåt. Det sitter han ofta – väldigt ofta – på kvarterskrogen och berättar att han kunde ha blivit.

Åter igen ett exempel på en väldigt tragisk figur – han som lever på minnen, på ett enda minne, som alla andra har hört till leda, som är tjugo år gammalt, som ingen mer än han själv längre låter sig imponeras av.

Guide till ett tidigare Malmö

Ett av skälen att NP Möller blev så sorglig som den är, kan ha varit gänget som skrev den. De roliga och lustfyllda inslagen tror jag att reklamaren Frank Andersson och den mycket fryntlige Åke Whilney stod för. Åke Whilney gjorde teveprogrammet Fönster mot tv-världen på 80-talet, ett program där han visade hur det såg ut på teve i andra länder – ett program som hade varit totalt överflödigt idag.

Men den tredje som skrev var Jacques Werup – poeten med det väldigt höga håret, han som brukar göra estradframträdanden och prata om ”kärrleken” och ”kvinnan” och om ”att älska på en bädd av ljung under en MFF-blå himmel”.

Werup stod för det sorgliga

Jag tror det var Werup som stod för det sorgliga medan de andra stod för det muntra, och sammantaget gjorde detta NP Möller till en väldigt varm och ömsint men också ganska deppig serie.

Tempot är inte jättehögt. Man känner sin egen puls sjunka när man tittar. Jag har bevittnat zenbuddhistiska meditationer med mer action. Men står man ut med det så kan jag inte tänka mig en bättre guide till ett Malmö som fanns alldeles nyss och som man idag bara kan se enstaka spår av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".