Supermagnetkamera. Lund. Universitetssjukhuset. Foto: Raluca Dintica
1 av 3
Supermagnetkameran har anlänt. Foto: Raluca Dintica
Magnetkamera. Universitetssjukhuset. Lund.Foto: Raluca Dintika/Sveriges Radio
2 av 3
Magnetkameran på väg att installeras. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Supermagnetkamera.Lund. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
3 av 3
Den nya supermagnetkameran. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Lund

Sjukhuset i Lund har fått en superkamera

Det betyder väldigt mycket för oss
2:53 min

Med sin magnet på 7 tesla är den nya magnetkameran på universitetssjukhuset i Lund unik i Sverige. Den väger 40 ton och idag lyftes den in på sjukhuset med hjälp av en stor kran.

Den tillverkades i Holland, fraktades med båt till Göteborg och åkte långtradare till Lund där den till slut lyftes in genom taket på en byggnad.

80 miljoner kronor kostade kameran som ska göra det lättare att få väldigt detaljerade bilder på till exempel skelett, muskler och brosk.

– Vi förväntar oss att vi ska kunna ha en mycket bättre bildupplösning, kunna gå mer i detalj i människans anatomi och kunna ställa bättre diagnoser, säger Isabella Björkman som är överläkare på neuroröntgen i Lund.

Vilka slags patienter kan beröras av detta?

– En speciell patientgrupp är barn som har en krampsjuka som man inte kan behandla på ett tillfredsställande sätt medikament och då är det ibland viktigt att man gör en operation. Och för att kunna visualisera den delen av hjärnan som utlöser den här krampen så används MR-teknik. Där förväntar vi oss att komma mycket längre med hjälp av den här kameran.

Är kameran farlig?

– Alla MR-kameror är farliga om man hanterar dem fel, eftersom det är ett mycket starkt magnetfält. Men det här kameran kommer att hanteras som vilken klinisk maskin som helst och följa våra säkerhetsrutiner så vi anser att det är under kontroll.

Vad betyder det för sjukhuset att ha den här utrustningen?

– För både universitetet och för sjukhuset betyder det att det svenska vetenskapssamhället har valt att placera den kraftfullaste magneten i Lund och det betyder väldigt mycket för oss att få det ansvaret, att hantera den i Sveriges tjänst för alla kommer att ha tillgång till den på lika villkor, säger Freddy Ståhlberg som är professor i MR-fysik vid Lunds universitet.

Tycker ni att det är spännande med lyftet, kameran väger ju 40 ton?

– Ja det är bra att det är avspärrat för man vill ju inte få den i huvudet. Den väger ju lika mycket som en Boeing 737 som inte är tankad, så det är en stor vikt vi hanterar här. Eller inte vi, tack och lov utan kranföretaget, säger Isabella Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".