Två vindkraftverk vid ett rapsfält. Foto: SVT
Foto: SVT
Skåne

Så har det gått i Skåne

Marcus Karlsson sammanfattar rapporten
0:55 min

I dag presenterades den årliga rapporten “Hur har det gått i Skåne” som bland annat mäter Skånes befolkningsökning och hur det går för företagandet och utbildningsnivån. Det är tolfte året den genomförs och enligt rapporten har det aldrig varit mer attraktivt att verka i Skåne.

Mellan 2012 och 2013 hade Skåne näst högst nyföretagande i hela landet. I jämförelse med Stockholm, som toppar listan, har nyföretagandet i Skåne ökat med två procent medan det i huvudstaden har minskat med tre.

Bra turistår

2013 var också ett höjdarår för Skåne när det kommer till turismen. Jämfört med året innan ökade omsättningen med 350 miljoner kronor, där den största ökningen ligger i antalet hotellövernattningar som ökade med drygt 100 000 gästnätter.

Stora utmaningar

Rapporten visar också att Skåne står inför en del svåra utmaningar. Trots att utbildningsnivån i länet är hög så ligger Skåne under rikssnittet i andelen behöriga till gymnasiet och fullföljd gymnasieutbildning. Även inom sysselsättningen ligger Skåne dåligt till. Arbetslösheten har visserligen börjat minska, men Skåne ligger fortfarande sämst till i landet när det kommer till sysselsättningsgrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".