Torkild Strandberg, folkpartist och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Torkild Strandberg (FP). Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Ingen regeringskris i skånska kommuner

Strandberg: " Vi ska inte slå knut på oss själva"
2:11 min

I riksdagen är läget låst. Allianspartierna vill inte samarbeta med de rödgröna - och ingen vill samarbeta med SD. I de skånska kommunerna är läget ett annat. Visar Landskrona eller Eslöv vägen för rikspolitiken?

Torkild Strandberg, ibland kallad Landskronas starke man, gjorde inget bra val. Folkpartiet backade och Socialdemokraterna gick fram i kommunvalet. Men han sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande och styr i en krympt minoritet tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet.

Det hade kanske inte varit möjligt om man inte förlitade sig på stöd från Sverigedemokraterna, som i det senaste valet fick drygt 19 procent av rösterna och två nya mandat i fullmäktige.

- Landskrona har styrts av minoritetsledningar sedan det tidiga 2000-talet, och det är en annan situation än att ha en tydlig och klar majoritet, säger Torkild Strandberg.

Landskronas styrande treklöver har alltså valt ett annat förhållningssätt till Sverigedemokraterna än vad deras partiledningar gjort.

- Vi har sagt att så långt det är möjligt ska Sverigedemokraterna behandlas som vilket parti som helst. Vi ska inte slå knut på oss själva för att utestänga dem från det politiska inflytande de har rätt till om man beaktar deras valresultat, säger Torkild Strandberg.

Tycker du att det är rätt av partiledningen att utesluta samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen?

- Jag tror inte att det är långsiktigt hållbart i ett demokratiskt system att låtsas som att en betydande del av riksdagen inte finns, säger Torkild Strandberg som också är riksdagsledamot för Folkpartiet.

Det politiska dödläget i riksdagen har bara två möjliga lösningar med nuvarande mandatfördelning. Antingen börjar något block samarbeta med Sverigedemokraterna - eller också måste blockpolitiken överges.

I Eslöv har man valt det senare alternativet. 2009 styrde Socialdemokraterna i minoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet där. De ville inte ge Sverigedemokraterna inflytande - och deras budgetförslag fälldes.

- Det blev väldigt svårt att sitta och styra på någon annans budget när man ska vara den som leder arbetet, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande.

Sedan valet 2010 har Eslöv därför istället styrts av Socialdemokraterna och Moderaterna i majoritet, en så kallad ohelig allians.

Finns det ingen risk att medborgarna uppfattar politiken som urvattnad med blocköverskridande styre?

- Vi har ju styrt med Miljöpartiet och Vänsterpartiet tidigare, man har också olika åsikter mellan de partierna. Men det viktiga här är att faktiskt visa det politiska ledarskapet. Att ta ansvar och lösa de delar som finns när man har ett allvarligt läge, säger Johan Andersson.

- Det kaos som Sverigedemokraterna vill ställa till med nu, att lämna den praxis man har, det odlar något som gör det väldigt svårt att styra. Avsikten när våra väljare går in och röstar tror inte jag är att man vill ha det kaos och den depressiva samhällssyn som det skapar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".