Masteruppsats Exkluderande design.Fredrik Edin. Kulturredaktör på Arbetaren. Frilansjournalist. Foto:Gun Bergbring/Sveriges Radio
Fredrik Edin. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Malmö

Triangelns lutande bänkar fick honom att reagera

Lutande bänkar blev startskottet för den masteruppsats som Fredrik Edin är aktuell med. Uppsatsen handlar om exkluderande design.

Fredrik Edin, kulturredaktör på tidningen Arbetaren och frilansjournalist är aktuell med en masteruppsats som handlar om exkluderande design.

– Det handlar om platser eller konstruktioner som är byggda för att jaga iväg vissa människor. Det kan handla om att man vill bli av med missbrukare som hänger någonstans, med hemlösa eller tiggare. Ett sätt att fösa iväg fattiga, säger Fredrik Edin.

Starpunkten kom med station Triangeln

Fredrik berättar att han funderat på sådana här saker länge. Startpunkten var när station Triangeln i Malmö öppnade 2010. Bänkarna på stationen lutade så mycket att de inte ens gick att sitta på i början. De ansvariga för stationen var det omedvetet men konstruktionen är definitvit medveten. Det finns särskilda företag som specialiserar sig på sådana här bänkar.

– Om man går ner på en vanlig busstation eller tågstation så kan man nog se det nästan överallt. Det är extremt vanligt med sådana här bänkar, säger Fredrik Edin.

Hoppas att frågorna börjar diskuteras

Med uppsatsen hoppas Fredrik Edin att frågorna börjar diskuteras eftersom det är ett väldigt mycket större ämne. Det handlar inte bara om bänkar.

– Jag ser det som det nästan pågår en ekonomisk rensning av särskilt våra större städer där fattiga förvisas, säger Fredrik Edin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".