Många vill ha en begagnad tomte i år. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
1 av 3
Tomte för 500 kronor. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Skåne

Gammal tomte het i år

Begagnade julgranskulor, glitter, adventsljusstakar och andra julprylar säljer som aldrig förr i second hand-butikerna. En liten mer retro jul lockar många, från samlare och nostalgiker till dem som vill spara en liten slant.

– Dels är det en fråga om ett miljötänk och ett ekonomiskt tänk eftersom det är mycket billigare att köpa julpynt second hand. Det är också en fråga om vetskapen om att pengarna går till något bra. Men sen är det så himla roligt att gå på skattjakt bland alla dessa tomtar, säger Sara Edestrand som arbetar på Emmaus Björkå.

Eftersom det är ett så pass högt tryck på julsakerna får personalen fylla på hyllorna hela tiden.

– Vi började med det tredubbla. Första dagen då vi öppnande butiken var det tomtar från golv till tak så då rusade det in folk, bokstavligt talat. Vi hade långa köer, folk fyllde stora påsar med julpynt. Jag tror att julen är en högtid som bara gör alla väldigt glada och det är därför julpynt också blir så populärt.

Vad är folk ute efter?

– Vi har allt från kunder som letar retroprodukter, vi har kunder som vill ha jättestora jularrangemang som spelar, låter, blinkar, vi har kunder som vill ha det som mormor hade och tomten man minns från barndomen och vi har de som vill ha mer stilrena saker.

Tomtar och änglar är bland sakerna som går bäst, och då speciellt retrotomtar.

– Grejen med gamla tomtar är de är hiskeligt fula och ganska groteska. Men det finns en charm i det om man tycker om en gammal jul, vilket jag gör. I vanliga affärer är tomtarna i väldigt starka färger. Det här är gamla, matta och mjuka färger. Tomtarna har redan haft ett antal liv hos olika personer, säger Anna Bergvall som också jobbar i butiken.

Vad utgör en retrojul?

– Alla matta och mjuka färger, det är inte så pråligt utan jordnära, lugnt för ögat och mycket trä och naturmaterial. Annars är inredningsidealet idag mycket skarpa kanter, vitt, silver, svart, det här är nästan motsatsen.

Är det hantverket?

– Det är en vattendelare. Många människor älskar det här strikta och moderna formspråket, samtidigt finns det folk som jag som älskar gamla och antika saker som känns lite mer genuina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".