H43:s Börje Fennhagen golvad under SM-semifinal mot Hammarby 2008. Foto: Bertil Ericson/TT
H43:s Börje Fennhagen golvad 2008. Foto: Bertil Ericson/TT
Handboll, elitserien

H43 i konkurs - lämnar elitserien

Hör H43:s ordförande Caj-Åke Andersson om konkursbegäran
4:01 min

Den klassiska handbollsklubben H43 från Lund gick under torsdagen i konkurs. Och A-laget, just nu på näst sista plats i tabellen, drar sig ur herrarnas elitserie.

– Jag har tillhört H43 från och till sedan tidigt 60-tal och aldrig haft en tanke på att den här fina föreningen skulle kunna gå i konkurs. Men nu finns inte pengar till att fortsätta, säger ordföranden Caj-Åke Andersson.

Det är minskade sponsorintäkter och uteblivna publikintäkter som ligger bakom konkursbegäran. Sponsringen ligger två miljoner kronor under budget och publiksiffrorna i höst har varit lägre än någonsin.

– Där har vi tappat 500 000. Vi har räknat med 600 betalande, men nu har vi haft 41 betalande på en match. I elitserien.

Vid ett extrainkallat styrelsemöte igår konstaterades att det inte finns några utsikter att täcka det underskott som finns i verksamheten. Spelarna i elitserielaget ska informeras av ordföranden Cay-Åke Andersson under eftermiddagen.

Meningen är att konkursförvaltaren ska se till att ungdomsverksamheten tillsammans med damernas A-lag och herrarnas utvecklingslag kan fortsätta. Den mycket stora ungdomsverksamheten ska sedan läggas över i en ny förening.

H43 är inne på sin 35:e säsong i handbollens högsta serie. I går kväll spelades den senaste matchen borta mot IFK Kristianstad, förlust med 23-32.

– Men nu blir det inga fler matcher, suckar Caj-Åke Andersson.

För Svenska Handbollförbundet kom beskedet oväntat.

– Vi har inte hört någonting i förväg, säger handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg till TT. Jag var inte ens etta när beskedet kom, beskedet fick jag via andra som ringde.

Under 2013 avvecklade H43 sitt elitserielag för damer av ekonomiska skäl, och vintern 2012 aviserade Lundaklubben att man då skulle lämna herrarnas elitserie. Efter bland annat en insamling drogs det dock tillbaka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".