Äldreboendet Vigs ängar i Köpingebro utanför Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Vigs ängar. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Vigs ängars ansvariga Lillemor Husberg och Ystadspolitikern Kent Mårtensson (S). Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Lillemor Husberg och Kent Mårtensson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Oro för äldreboendets framtid

"Vi vill tala om hur vi har det"
1:19 min

Idag hölls ett upprop för äldreboendet Vigs ängar i Köpingebro utanför Ystad. Äldreboendet har varslat sin personal på grund av osäkerhet om framtiden, eftersom kommunen inte gett besked om avtalet förlängs när kontraktet går ut nästa höst.

– Det finns en oro i huset, säger Lillemor Husberg som poängterar att man vill ha ett besked.

Bland andra professor Bodil Jönsson och författaren Åsa Moberg hade bjudits in till dagens möte på Vigs ängar för att diskutera framtidens äldrevård. Dit kom också politiker från Ystads nya majoritet.

Startade för 20 år sedan

Vigs ängar är ett icke vinstdrivande äldreboende med en antroposofisk grund som startade för snart 20 år sedan och som fått uppmärksamhet och även prisbelönts under åren. Nu är initativtagaren Lillemor Husberg orolig för framtiden eftersom det 5-åriga avtalet med Ystads kommun går ut nästa höst - och för att besked om förlängt avtal på två år dröjer.

Något besked om fortsatt upphandling blir det inte före årsskiftet. Frågan har utretts under hösten, men det blir den nya politiska majoriteten i Ystad som får ta ställning i frågan nästa år.

Politiker: Bra initiativ

Kent Mårtensson, socialdemokrat och blivande kommunalråd, var en av politikerna på plats på Vigs ängar under dagens möte. Han kunde inte lämna något besked om avtalet nu.

– Men det är ett väldigt bra initiativ att ha samtal om det här. sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".