Bert Alfson i Helsingborg som drivit namninsamling för folkomröstning om Ångfärjetomten. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Bert Alfson. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Namnen räcker inte för omröstning

"10 500 namn skulle behövas"
2:37 min

I dag avslutas namninsamlingen för en kommunal folkomröstning om framtiden för Ångfärjetomten i Helsingborg. Men troligen är det för få som skrivit på listorna för att det ska räcka för att tvinga kommunfullmäktige att ta ställning till frågan.

- Tyvärr så ser det inte ut som om vi kommer upp i det antal som krävs för att det ska tas upp i fullmäktige, säger Bert Alfson som är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Det är inte helt klart hur många namn som har samlats in. Namnlistorna har nämligen inte samlats in och sammanställts på ett ställe. Utan flera olika organisationer och privatpersoner har lämnat in listor till kommunen.

2 500 underskrifter fattas

Men Bert Alfson uppskattar att det kommit in drygt 8000 namn. Det skulle behövas 10 500 namn för att tvinga kommunfullmäktige att ta upp frågan om folkomröstning.

Planerna på att flytta den gamla färjestationen från 1898 tvärsöver Hamntorget och ersätta den med en kongressanläggning och bostäder har väckt het debatt. Två gånger tidigare har Helsingborgarna samlat in så många namn att kommunfullmäktige fått ta ställning till frågan om folkomröstning. Men båda gångerna har majoriteten sagt nej.

Luften ur kampanjen efter valet

När den nya namninsamlingen drog igång i början på juni var Bert Alfson optimistisk och räknade med ett stort engagemang. Men det blev inte riktigt som han hoppats.

Varken privatpersoner eller de partier som stöder kravet på en folkomröstning har hjälpt till så mycket som han räknat med, och efter valet i september gick luften ur namninsamlingskampanjen.

Då hade partierna som ville ha en folkomröstning om Ångfärjetomten fått 21 mandat i kommunfullmäktige. Men de hade behövt 22 för att kunna driva igenom den.

- Det gjorde ju att många av både de som arbetade i kampanjen och medborgarna överhuvudtaget tyckte att det är inte lönt, säger Bert Alfson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".