Rådhuset i Helsingborg. Foto: Ole Jais/Helsingborgs stad
Rådhuset i Helsingborg. Foto: Ole Jais/Helsingborgs stad
Skåne

Glädje och oro i skånska kommuner

Hör reaktionerna i Helsingborg och Malmö
3:02 min

Kommuner som räknat med pengar från regeringen nästa år måste snabbt tänka om. Vissa har lagt statsbidrag i sin egen budget - andra har varit försiktiga. Men att det blir en alliansbudget ger konsekvenser för alla.

I Helsingborg är man från det borgerliga styret nöjda idag med att det blev en alliansbudget. Många kommuner har ju precis nu fastställt sin budget - de gjorde det redan i juni. Och då utgick man från den gamla Alliansregeringens löften när man räknade in statsbidrag i budgeten.

Kommunalråd andas ut

Maria Winberg Nordström är folkpartist och kommunalråd i Helsingborg, och hon trodde att de skulle behöva ta av sina egna pengar för en skolsatsning på 35 miljoner som man budgeterat för. Det var inte tydligt om den rödgröna budgeten skulle göra samma satsning på både kommunala skolor och friskolor, och därför andas hon ut nu.

- I och med att Alliansens budget vann majoritet i riksdagen så innebär det nu att det vi fattade beslut om i juni gäller - att skolan får de 35 miljonerna, och att de pengarna kommer alla barn till del. Och stadens resultat påverkas inte negativt. Vi behöver alltså inte hitta de här pengarna själva, utan de kommer från staten, säger Maria Winberg Nordström.

Vågade inte räkna in

I det socialdemokratiskt styrda Malmö är tongångarna inte desamma. För kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh handlar det inte bara om nivån på statsbidragen - de hade man inte vågat räkna in i kommunens budget.

- Vi har ju vetat att det är ett oklart politiskt läge, och inte självklart att regeringens budget skulle gå igenom. Därför har vi inte lagt in det i vår bas, men samtidigt har vi sagt att vi behöver de 100 miljoner till skolsatsningar som regeringen hade föreslagit, vi behöver de 60 miljonerna till bemanning i äldreomsorgen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Höjd a-kassa hade hjälpt

Den omlagda arbetsmarknadspolitiken får också konsekvenser. Här finns många arbetslösa utan a-kassa som istället behöver socialbidrag - eller försörjningsstöd - från kommunen. Katrin Stjernfeldt Jammeh tror att en höjd ersättning från a-kassan som regeringen föreslagit hade haft betydelse för kommunens ekonomi.

- Ur kommunens perspektiv kan man säga att om man inte rustar upp sjukförsäkringssystemet eller a-kassan så innebär det att vi kommer se fortsatt många som är beroende av försörjningsstödet. Det är klart att de nationella förutsättningarna om pengar påverkar i allra högsta grad Malmöborna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".