Marie Rosdahl, planarkitekt, Malmö stad. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Marie Rosdahl, planarkitekt, Malmö stad. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Utsiktstorn ska sätta Rosengård på kartan

Marie Rosdahl, planarkitekt, om Rosengårds nya landmärke
4:13 min

Ett 22 våningar högt tornliknande höghus och många nya bostadshus. Nu sätter Malmö stad och MKB igång och planera nästa etapp för att förnya och lyfta Rosengård.

I centrum för utbyggnaden av området ska det 22 våningar höga tornet stå. En byggnad som kommer bli smalare och mer fyrkantigt än ett normalt höghus och det ska fungera som ett slags landmärke.

– Här ska finnas både bostäder och service och det ska inte bli ett stängt som Turning torso där bara de boende kan få komma in. Det här ska vara öppet för alla att åka upp i och ta sig en titt på utsikten,  berättar Marie Rosdahl, planarkitekt på Malmö kommun.

Stråk öppnas upp

Förutom tornet planeras 170 nya bostäder och det så kallade Rosengårdsstråket som i dag består av en cykel- och gångbana som löper mellan Rosengårds centrum och centrala Malmö ska öppnas upp ännu mer så att även bilar kan ta sig fram allt för att få en mer levande sammankoppling mellan stadsdelarna och flera av de bostäder som byggs kommer ligga längst med stråket och mellan de hus som redan finns.

Bygger bostadsrätter

För första gången kommer också bostadsrätter byggas här för att ge de som vill en chans att kunna köpa en lägenhet istället för att hyra och inget kommer att rivas med undantag av en enda byggnad berättar planarkitekt Marie Rosdahl och pekar på en klossliknande låg byggnad som ser mer ut som ett garage än ett hus.

– Den här kommer inte finnas kvar, den är utdömd. Här kommer ett Folkets hus-lokal byggas som en mötesplats för de som bor här.

Mer service

Nya bostäder och mer service kommer att skapas eftersom alla bottenvåningar som byggs här kommer ha plats för butiker och andra verksamheter.

– Vi vill skapa det som inte redan finns här idag. Det kommer inte byggas fler höghus utan det blir lägre hus med mellan 2-5 våningar, radhus och de allra första bostadsrätterna ska också byggas så de boende här kan få en chans att köpa en lägenhet om de vill.

Höja standarden

På frågan om det inte är bättre att satsa på att renovera och höja levnadsstandarden för de som bor i de höghus som redan finns här svarar hon att det är något som också planeras.

– I planen ingår också att MKB ska jobba med de lägenheter som redan finns, bland annat ska de slå ihop lägenheter för att skapa större bostäder åt de som behöver.

Mycket handlar det här om att satsa på ett område som har oförtjänt dåligt rykte fortsätter hon.

– Här finns så mycket som är bra och det gäller att satsa på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".