Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne

SD:s gräsrötter samlas

Hör Samuel Larssons reportage om SD:s kommundagar
5:47 min

Sedan Sverigedemokraterna fällt regeringens budget och det lett till att nyval ska hållas i mars talas det rikspolitik i stort sett dygnet runt. Men samtidigt ska nu SD:s politiker diskutera lokal politik på partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Även där väntas dock extravalet och regeringskrisen bli ett hett debattämne.

– Det kommer säkert att pratas jättemycket om det. Men samtidigt hoppas att vi får förkovra oss mer i kommun- och landstingspolitik, säger SD:s ordförande i Kristianstad Niclas Nilsson.

Framgångarna i valet i september gör att Sverigedemokraterna har många nyvalda politiker på sina runt 1400 stolar ute i kommunerna och landstingen. Nu ska de få lära sig mera. De nära 900 deltagarna på kommundagarna ska både diskutera motioner och gå på olika seminarier - till exempel om hur man talar inför folk.

Samtidigt finns en stor irritation bland partiets gräsrötter över de andra partiernas inställning.

– Jag vet många i andra partier som skulle vilja tala med oss. Men det får de inte. Då kommer partiledningen ned från Stockholm och läxar upp dem. Det är sandlådenivå, säger Niclas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".