Cornelis Vreeswijk, vissångare och trubadur. Foto: TT
Cornelis Vreeswijk. Foto: TT
Kalle och tankefabriken

Cornelis var inte först

Lyssna på Kalles tankefabrik här
3:47 min

Fredag betyder att vi ska lyssna på en gammal låt. Idag spårar Kalle Lind ursprunget till Brev från kolonien.

Den låten har vi hört. Min son lärde sig den i skolan härom veckan. Just den kunde han redan. Egentligen borde skolan ha avsatt den tiden till att lära honom nåt annat. Till exempel att göra som hans far säger.

Cornelis Vreeswijk fick ett av sina genombrott när Brev från kolonien kom på skiva 1965. De flesta av oss förknippar honom med den här melodin. Men då ska vi veta att det samma år gjordes en sång som påminde väldigt mycket om den.

Översatte samma låt

Den idag sorgligt bortglömde Hasse Burman – han som också gjorde ”Balladen om Charlie Mopp” och ”Fasa, nesa och familjeskräll” – gjorde en sång som också utspelar sig på ett läger och på samma melodi som Cornelis Vreeswijk.

Det här beror förstås på att både Cornelis och Hasse Burman översatte samma låt: den amerikanske komikern och underhållaren Alan Shermans ”Hello Muddah, hello Faddah” som hade gjort stor succé i USA året innan.

Cornelis översatte från början inte låten till sig själv, utan till en folkparksturné med den melankoliska schlagersångerskan Annalena Löfgren. Hon som gjorde Lyckliga gatan.

Hon gjorde ”Brev från kolonien” iförd buspojkmundering med golfbyxor och keps på sin sommarturné. I hennes version var det ingen som riktigt märkte den och den hamnade aldrig på skiva.

Melodi från opera

Men det är inte så att den här låten börjar med Alan Sherman. Texten baserade Sherman på ett brev som han fått från sin egen son som var på summercamp, och melodin kommer från operan La Gioconda av Ponchielli.

Och den slutar ju inte heller med Cornelis Vreeswijk. ”Brev från kolonien” finns insjungen med Wille Crafoord och med Lasse Stefanz. Och givetvis finns den också på norska. 

Det här kunde förmodligen inte Alan Shermans son ana när han skrev hem till sin pappa från sommarlägret. Och tur var väl det. Då hade han förmodligen censurerat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".