Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lund. Foto:Petra Haupt
Anders Almgren (S). Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Lund

Politiker: Viktigast rädda H43:s ungdomslag

"Många klubbar har problem"
2:59 min

Idrottsstaden Lund är i kris. Fotbollsklubben Lunds BK hotas av konkurs - och igår drog sig klassiska handbollsklubben H43 ur elitserien och gick i snabb konkurs. Ett tungt besked för kommunalrådet Anders Almgren (S).

– Jag kände till att ekonomin var ansträngd i H43. Men att det var så illa och att det gått så snabbt var en nyhet för mig.

Anders Almgren säger att idrottsrörelsen idag konkurrerar med andra intressen än tidigare, och att det är hård kamp om publiken.

– Många klubbar har problem. Här handlar det om traditionstyngda klubbar som står för viktig verksamhet. Idrottsrörelsen betalar tillbaka mycket till samhället i form av positiva aktiviteter för barn och unga, det är ovärderligt.

Framförallt hoppas kommunstyrelseordföranden att H43:s stora verksamhet för barn och unga ska kunna räddas. Klubben är en av de största och mest framgångsrika i Sverige på ungdomssidan.

I fallet H43 har kommunen inte varit inblandad. Däremot har Lunds BK:s situation diskuterats politiskt eftersom klubben begärt att få en halv miljon som förskott på kommande bidrag - det för att klara den mest akuta krisen och undvika konkurs.

I onsdags sa kommunstyrelsen dock nej till den begäran, och det gör att LBK:s öde är mycket ovisst.

Vad kan ni göra som politiker?

– Framförallt är det genom kultur- och fritidsnämnden, där vet jag att det redan pågår en diskussion om hur bidragen betalas ut. Om kommunen kan hjälpa till på något annat sätt är också en fråga man måste ställa sig, slutar Anders Almgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".