Jan Börjesson och Tommy Lindström, ledsna H43-are efter handbollskonkursen. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Jan Börjesson och Tommy Lindström. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Lund

De saknar sitt blåa lag

"Lugist blir jag inte"
3:55 min

Handbollsstaden Lund är i kris. Igår drog sig den klassiska handbollsklubben H43 sig ur elitserien och chockade flera handbollssupportrar med en konkurs. Jan Börjesson och Tommy Lindström är två som är ledsna idag.

Vi träffar dem i en frisersalong mitt emot Klosterkyrkan. Jan Börjesson jobbar där och har följt H43 sedan 50-talet. Och i fönstret finns en H43-tröja och där brukar affischer sitta uppe om nästa hemmamatch. Men nu blir det inga fler elitseriematcher.

--Jag är jätteledsen. Jag är gammal H43-are, har gått för Yngve Wallmer som en gång bildade klubben. Och jag har sett i stort sett alla matcher, berättar Jan Börjesson.

Lugist bjöd på kaffe

Redan tidigt på fredagsmorgonen fick han första besöket i frisersalongen från en som ville beklaga sorgen.

– Det är min granne som har tobaksaffären. Han är inbiten Lugist och vi brukar häckla varandra. Men idag kom han med kaffe och var snäll.

Tommy Lindström tittar också in. Och han är lika bedrövad han.

– Det är sorgligt. Jag tänker på alla spelare, och på de många som följer laget.

– Men det är pengarna som är orsaken. Vi har inte den sponsorn som Lugi har. Och man kan inte bara skylla på att publiken inte kommer, folk kommer ju efter resultaten.

Fortsätter att gå

H43:s matcher är strukna ur årets elitserie. Kvar finns en stor ungdomsverksamhet och så herrarnas utvecklingslag och damernas A-lag som båda spelar i division 3.

– Lugist blir jag inte, säger Jan Börjesson och skrattar. Jag kommer att fortsätta titta på H43 hur långt ned de än kommer. Har man varit med sedan 1959 så sitter det i hjärtat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".