Stadsmissionens Café David
Café David ligger på Malmgatan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Skåne

En miljon kronor till hemlösa EU-medborgare

Stadsmissionshälsan: ”Behöver fördubbla läkar- och tandläkartiderna”
2:31 min

Stadsmissionshälsan får en miljon kronor i extra anslag från Region Skåne för att ge vård till hemlösa. Allt fler EU-medborgare kommer till Stadsmissionshälsan i Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

Det extra anslaget om en miljon kronor ska användas till att utveckla språkkompetensen, fler arbetstimmar för sjuksköterska, läkare, tandläkare och att förhindra smittspridning.

– Vi behöver fördubbla läkar- och tandläkartiderna eftersom köerna ringlar utanför mottagningarna och vi hinner inte med. Vi behöver också fördela pengarna till en sjuksköterska med språkkompetens i framför allt rumänska, säger Therese Wihlborg, chef för Stadsmissionshälsan.

Tidigare har människor från andra EU-länder kommit till Sverige för att säsongsarbeta under sommaren och återvända hem när hösten kommer. Men enligt Stadsmissionen stannar nu flera kvar under vintern och även under flera år.

Därmed är det alltfler hemlösa som besöker Stadsmissionen för att sköta sin hygien, äta och söka vård och tandvård. Stadsmissionshälsan behöver därför mer resurser, enligt Carl Johan Sonesson (M), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

– Den femtonde december tar vi beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Jag är helt övertygad om att flertalet av partierna kommer att rösta för förslaget, säger Carl Johan Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".