Helsingborg

Diabetiker drabbas när tryckkammare stänger

Diabetikerförbundet om att Skåne stänger tryckkammare
1:09 min

Efter 30 år stänger tryckkammarbehandlingen på Helsingborgs lasarett när den ansvarige läkaren går i pension. Det här gör att skånska diabetiker får åka till Danmark eller andra landsting för att få behandling.

Region Skåne har utrett frågan och vill att verksamheten flyttar till Lund där man skulle få högre kapacitet, men några beslut är ännu inte fattade.  

Det innebär att det inte kommer att finnas någon tryckkammarbehandling i Skåne utan patienterna måste åka till andra landsting eller till Danmark.

– Det kommer att få allvarliga konsekvenser för patienterna, säger Fredrik Löndahl ordförande i Diabetikerförbundet.

Tryckkammarbehandling används bland annat vid dykarsjuka, strålskador och vid behandling av svårläkta sår hos diabetiker. Behandlingen pågår dagligen i flera veckor.

– Det är en behandling som visat sig vara effektiv för väldigt många, säger Fredrik Löndahl. Nu måste vi slå larm till Region Skåne om vilka konsekvenser en stängning kan få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".