Ishockey, allsvenskan

Rögle slog Karlskrona med 4-3

Andreas Lilja, RBK: "Man bli aldrig trött på att vinna"
2:46 min

I den mycket viktiga hemmamatchen för Rögle mot Karlskrona vann ängelholmarna med 4-3 efter dramatik i slutsekunderna. Rögles Jack Connolly satte 4-3 med blott 17 sekunder kvar av matchen.

Rögle-Karlskrona 4-3
(1-1; 2-2; 1-0)
Publik: 2799
Ängelholms ishall

Rögle inledde matchen mycket bra med hög fart och rörligt anfallspel. Karlskorna tilläts inledningsvis inte bygga upp några anfall och ängelholmarna skapade ett antal riktigt bra lägen framför blekingarnas målbur och målvakten Patrick Galbraith. Efter 5.49 hade Karlskrona sex utespelare på isen och i det följande powerplayspelet visade Rögle klassen. Vunnen tekning i anfallszon, tre passningar senare satt pucken på Peter LeBlancs klubba som via en backhand fick pucken förbi Galbraith fram till 1-0.

– Jag tycker att vi spelar riktigt bra, sett över 60 minuter, inga riktiga dippar, det är klart man kan inte spela i anfallszon i 60 minuter utan även lite i försvarszon och det löser vi bättre i dag än vad vi brukar göra, konstaterar Andreas Lilja, lagkapten i Rögle.

Tappade efter målet

I den ystra stämningen efter ledningsmålet kunde Karlskrona skapa ett par mycket farliga lägen framför Lars Volden i Röglemålet. Hemmalaget hamnade på hälarna, blev för mycket pucktittare och KHK:s andrakedja med Röglebekantingarna Alexander Bergström och Kelsey Tessier fick några bra chanser som man inte förvaltade.

Rögle repade mod och tryckte på mot gästernas kasse dock utan att få utdelning. Gästerna jobbade sig in i matchen och därför kom inte Karlskronas kvittering efter 16.03 helt ologiskt. Ett tungt skott letade sig in mot Volden som lämnade retur rakt ut i banan där Tessier bara hade att trycka upp pucken högt i nätet. 1-1 och ny energi hos blekingarna.

Två minuter senare prickade Tessier ribbkrysset med ett snabbt och välriktat skott och Rögle kom undan med blotta förskräckelsen.

En av Rögles bästa förstaperioder på hemmaisen, men det syntes också varför Karlskrona tillhör toppskiktet i hockeyallsvenskan. Metodiskt spel, alla i laget vet sina roller och man har en tydlighet i det mesta på isen. 1-1 i mål och 9-8 i skott efter period ett.

Tog tillbaka i andra

Pucken hann knappt släppas av huvuddomaren i andra perioden innan Rögle tog tillbaka ledningen genom backen Jens Hellgren. Ludvig Rensfeldt tog in pucken i offensiv zon ute till höger, vände in pucken till Hellgren som i toppen på slottet drog på ett slagskott upp i Galbraiths högra kryss. 2-1 och Hellgren första hemmamål för säsongen.

Rögle fick ett bra läge att utöka ledningen efter 3.38 då Karlskronas Alexander Bergström drog på sig en utvisning för slashing i offensiv zon. Hemmalaget satte bra press dock utan att kunna näta.
Rögle spelade halvvägs in i perioden av ett numerärt underläge då Jakob Lilja satt utvisad. Lilja tog sen revansch för utvisningen då han efter 11.19 tryckte in 3-1 på pass av Jack Connolly.

Karlskronas Alexander Viklund kunde reducera Rögleledningen till 3-2 efter 13.39. Viklund visade prov på hög dribblingsförmåga i offensiv zon, kunde vända upp mot mål och skjuta in reduceringspucken i Lars Voldens högra kryss.

Karlskrona reste sig

När KHK:s back Russel Moyer blev utvisad efter 17.18 trodde de flesta på en ny Röglekanonad mot gästernas mål. Istället spelade först Röglebacken Calle Rosén ut pucken ur offensiv zon och Taylor Matson bjöd i nästa moment Karlskronas Mattias Granlund på ett friläge mot Röglemålet. Granlund var klinisk i avslutet som satt lågt till vänster bakom Volden. 3-3 och Karlskrona hade rest sig igen via mål i numerärt underläge. Matchen var helt jämn och oviss inför tredje akten. 

– Jag tycker att vi gör det bra första 40 minuterna. Det är onödigt att komma in med 3-3 inför sista perioden men det är väl det enda negativa i dag, säger Magnus Bogren, tränare i Rögle.

I tredje perioden tätade båda lagen sitt defensiva spel för att bjuda motståndarna på så få möjligheter som möjligt. Det lyckades och samtidigt som speltempot sänktes tilltog felpassen hos båda lag. Minuterna tickade iväg och perioden tände till först i slutskedet. När Jesper Jensen i Rögle utvisades efter 16:31 anade många hemmafans oråd. Rögle red dock ut stormen. När Taylor Matson kom fri knappa två minuter senare utjämnades läget då Karlskronas Kalle Ekelund drog ner Matson och utvisades för holding. Båda utvisningarna var högst diskutabla.

Spännande avslut

Med 24 sekunder kvar av tredje perioden tog Rögle time out för att formera sig inför avslutningen. Calle Rosén satte upp pucken på offensiv blå där Matson tog in den i zon. Ett lätt pass på bladet till Jack Connolly som från vänster drev på mål och snärtade upp pucken i Karlskronamålet med blott 17 sekunder kvar på matchuret. De 2 799 i ishallen i Ängelholm höll där och då på att jubel-blåsa ut hallens plåtsidor av pur glädje. 

– Det är en obeskrivlig känsla, man blir aldrig trött på att vinna hockeymatcher, det är så fruktansvärt roligt, det är vad det handlar om, säger Andreas Lilja.

Hör Jack Connolly själv beskriva sitt segermål i ljudklippet.

KHK satte in en sjätte utespelare men för kort tid återstod för att gästerna skulle kunna skapa någon farlighet. Slut och 4-3 till Rögle.

– Karlskrona är lite bättre än oss i tredje perioden men i dag var det vår tur, säger Magnus Bogren.

Tätnar i toppstriden

Röglevinsten gjorde att toppen i hockeyallsvenskan tätar ihop sig ytterligare. Malmö och Mora på 54 poäng, Karlskrona på 52 och Rögle nu på 50 poäng på fjärde plats. 22 omgångar och 66 poäng återstår att spela om.

Närmast väntar Karlskoga på bortais för Rögle, tisdagen den 9 december. Matchen kan du följa i programmet Allsvenskt HockeyExtra här på webben eller i appen Radiosporten Play.

Roger Bengtsson
roger.bengtsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".