Bertil Trobro vid sitt vattenkraftverk längs Vramsån. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Bertil Trobro vid sitt vattenkraftverk längs Vramsån. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Kraftverksägare fruktar krav på tillstånd

Kraftverksägare: "Processerna är omfattande och kostsamma"
1:37 min

I Skåne finns ett hundratal små vattenkraftverk men bara hälften har miljötillstånd. Länsstyrelsen skärper nu tillsynen mot kraftverken och just nu ligger deras fokus på Vramsån.

På en mindre gård utanför Kristianstad längs Vramsån driver Bertil Trobro ett mindre vattenkraftverk. Elen använder han till att värma upp huset, resten säljer han. Han är sjunde generationen att hålla igång det lilla kraftverket.

– Det är en gammal skattekvarn. 1756 fick den ägaren som var här då ett privilegiebrev där det står att han och hans familj och alla efterlevande ska äga den här fastigheten och använda kvarnfastigheten enligt konstens regler, säger han.

Vramsån särskilt intressant

Privilegiebrevet från mitten av 1700-talet har varit giltigt fram tills för två år sedan då Mark- och miljödomstolen slog fast att den här typen av gamla tillstånden inte kunde jämställas med ett tillstånd enligt miljöbalken. Med det som utgångspunkt har länsstyrelsen tidigare krävt att fem vattenkraftverksägare i Kävlingeån och Kägleån antingen ska söka tillstånd eller lägga ner sin verksamhet. Nu ligger alltså länsstyrelsens fokus på Vramsån som de menar är ett av Skånes mest värdefulla vattendrag.

– Vi är villiga att göra förbättringar som är enligt rimligheten. Men det stora kruxet är att vi måste söka miljötillstånd och det hamnar i miljödomstol och de processen är väldigt omfattande och kostsamma, säger Bertil Trobro.

Dyr process

Även om han lägger de pengar som krävs för att få sitt tillstånd prövat, är det långt ifrån säkert att han får ett och det finns exempel från Kägleån som liknar Bertils situation, där man helt enkelt gjort bedömningen att processen är för dyr och man har istället valt att riva upp dammen å lägga ner verksamheten.

"Har kommit undan"

Längs med Vramsån ligger åtta aktiva vattenkraftverk. Maria Nitare är vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Skåne och hon menar att regleringen när de kommer till denna typ av vattenanläggningar länge har klarat sig undan från ordentliga miljötillsyner.

– Ingen av de här har ju tillstånd enligt något sånär modern lagstiftning. Och då menar jag lagstiftning från 1918 och framåt. De har kommit undan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".