sx462446 En byggnadsarbetare på ett bygge vid Thorildsplan Foto: Leif R Jansson / TT
Byggstrejken är avblåst. Foto: Leif R Jansson / TT
Sverige

Listor ska stoppa svartjobb

Tiotals miljarder kronor försvinner
1:53 min

Från första januari 2016 ska det finnas ett register på alla byggarbetsplatser över alla som deltar i arbetet. 

Om drygt ett år ska varje arbetande person på en byggarbetsplats skrivas ned i en personalliggare. Ett bra sätt att minska svartjobben inom bygg, säger Skatteverket. Jens Hoffmann, vd för ett byggbolag i Nacka, säger att det blir mycket arbete för företagen.

– På varje arbetsplats där vi kanske har en snickare samt en elektriker, en målare, en rörmokare, en fuktkille, en rivare och så vidare, ska vi kunna förutse vem som kommer att vara på varje plats, och när, och när man har kanske 2 000 jobb igång under ett år, varav många är små, så blir det givetvis en administrativ börda som blir tuff att klara, säger Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart.

Ingen vet hur mycket pengar som försvinner varje år i form av obetalda skatter och avgifter inom byggbranschen men det handlar om tiotals miljarder kronor.

Krogarna, frisörerna och tvätterierna är branscher där man numera måste ha en personalliggare, helt enkelt en lista som talar om vilka som är på plats och jobbar.

Skatteverket kan sedan kontrollera att skatter och arbetsgivaravgifter är betalda. I torsdags bestämde riksdagen att samma sak ska gälla inom byggbranschen.

Där ska personalliggarna vara elektroniska. Dessutom ska Skatteverket kunna göra oanmälda kontrollbesök på byggena.

– Och då väljer man givetvis vilka byggen man åker till, det är ju de byggen där man misstänker att det finns bovar och banditer. Det är ju dit man ska åka, säger Jens Hoffmann.

Inom byggbranschen finns också kravet att byggföretagen ska tvingas att rapportera löner och sociala avgifter för var och en av sina anställda, varje månad.

– För har man betalat arbetsgivaravgifter, ja då jobbar man vitt, säger Jens Hoffmann.

På Brottsförebyggande rådet, Brå, varnar man för att man skapar olika regler i olika branscher.

Där säger utredaren Johanna Skinner att det kan skapa kryphål, ett företag som arbetar med bygg kallar sig kanske för åkeri och rundar de krav som ställs på byggföretag.

- Det är bättre med ett gemensamt system som gäller alla branscher där det finns risk för svartarbete, säger Johanna Skinner.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, välkomnar det nya beslutet i riksdagen.

– Det är väldigt positivt. Det är något som Skatteverket har haft som ett önskemål under många år, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".