Isaac Vasquez
"Bilderna på t-shirtsen är foton från Filippinerna" förklarar designern Isaac Vasquez. Foto: Johanna Hellström / Sveriges Radio
Skåne

Tog steget efter katastrofen

"Så kom tyfonen, och då var vi verkligen tvungna att göra någonting"
7:34 min

För ett år sedan drog supertyfonen Haiyan in över öriket i Asien. Den orsakade förödelse och över 6000 människor dog. Samtidigt satt Isaac Vasquez i Malmö och planerade samarbete med en fotograf från Filippinerna. Tillsammans skapade de en klädkollektion till förmån för tyfonens offer.

I fredags lanserade de sin klädkollektion. Samtidigt kom rapporter om att en ny tyfon drar in över Filippinerna, bara 13 månader efter katastrofen.

Isaac Vasquez beskriver resan till lanseringen av sin första klädkollektion "We are one" som lång, men att det i slutändan var ödet som sammanföll.

– Jag hade min idé om att jag ville hjälpa barn på något sätt, och han jobbade redan med välgörenhet som fotograf. Vi började prata en vecka innan tyfonen kom, om att vi ville hjälpa barn i Filippinerna.

Intresset för att sy har funnits länge, men det var inte självklart att Isaac Vasquez skulle göra kläder.

– Det har tagit många år att förstå det, allt har fallit på plats med tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".