Polis ombord på tåg där tågvärd knivskars. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polis ombord på tåget där en tågvärd blev knivskuren i lördags. Foto: Johan Nilsson/TT.
Lund/Sverige

Efter knivattacken - Seko vill kunna stoppa tågen

Seko: "Vi kanske måste ställa tåg på stationer där vi kan invänta hjälp"
4:03 min

När en tågvärd försökte avvisa en stökig passagerare i Lund i lördags blev tågvärden attackerad med kniv. Imorgon sätter sig fackförbundet Seko i möte med arbetsgivaren för att framföra krav på ökad säkerhet för ombordpersonalen.

– Vi anser att vi har nått en gräns nu som innebär att vi förmodligen inte kan ta ansvar för ordningshållning på tåg på det vis vi har gjort tidigare, säger Erik Johannesson som är Seko-ordförande på SJ.

På mötet om våld och säkerhet imorgon kommer han att framföra krav på att de ombordanställda inte ska behöva ta den typen av risker, som i lördags ledde till att en tågvärd blev allvarligt knivskuren. Ett branschöverskridande problem som inte minst förekommer i Skånetrafiken är personalbristen ombord, menar Erik Johannesson.

– Man måste titta på bemanningen ombord. I det här fallet hade vi tillräckligt bemannat, men det hjälpte inte. I och med att man var flera stycken fick man omedelbar hjälp, vilket är väldigt viktigt i den här typen av situationer.

– Sen måste vi kanske ändra attityd och ställa tåg på stationer där vi kan invänta hjälp från samhället, i form av polis till exempel, säger Erik Johannesson.

För att belysa hotbilden mot tågvärdar tittar Seko på vad deras danska kollegor gör. Där har man startat en kampanj om att man inte accepterar hot och våld som vänder sig direkt till resenärerna i förhoppningen om att förbättra situationen och skapa opinion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".