En bild på de nya tågen när de står på perrongen på Malmö C. Foto: Madeleine Fritsch -Lärka / Sveriges Radio
Foto: Madeleine Fritsch -Lärka / Sveriges Radio
Skåne/Danmark

Svensk-dansk konflikt bakom tågstoppet

Trafikverket: "Det är inte enligt våra rutiner och det är inte så vi ska göra"
4:21 min

Tongångarna från Trafikverket var irriterade efter att deras danska motsvarighet under förmiddagen stoppat all tågtrafik till Sverige utan att meddela det - efter en försening på den svenska sidan. Sådant får inte hända, menar trafikledningschef Linus Eriksson.

Den danska trafikledningen tog beslutet att stoppa all tågtrafik till Sverige under förmiddagen. Anledningen var att man ville skydda Köpenhamnstrafiken från förseningar.

– Men det är inte enligt våra rutiner och det är inte så vi ska göra, säger Linus Eriksson, trafikledningschef Syd på Trafikverket.

Ett beslut som fick olyckliga konsekvenser för de resenärer som skulle till Kastrup och redan fått ta en ersättningsbuss från Lund till Malmö på grund av ett växelfel i Åkarp, menar Linus Eriksson.

– Det är det som gör mig så irriterad. Det är inte okej under någon omständighet och särskilt inte när Öresundsbron var farbar, säger han.

Han tror att problemet är att man bara sett problemet ur sitt eget perspektiv, och att det stora problemet handlar om bristande kommunikation.

– Sedan är det klart att vi ska leverera punktliga tåg till Danmark. Men det hade vi kunnat göra om man bara hade tagit en dialog, säger Linus Eriksson.

Han tror också att det finns ett politiskt tryck i Danmark på att det inte får bli för mycket trafikproblem i huvudstaden.

– Men på tjänstemannanivå är vi överens om att vi ska få ut bästa möjliga trafik i varje läge, säger Linus Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".