Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sex partier är med i den politiska uppgörelsen i Höör. I gruppen Partnerskapet ingår Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, i gruppen Treklövern ingår Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. (Miljöpartiet saknas på bilden.)
Sex partier är med i den politiska uppgörelsen i Höör. I gruppen Partnerskapet ingår Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, i gruppen Treklövern ingår Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. (Miljöpartiet saknas på bilden.) Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Höör

Ny blocköverskridande modell i Höör

Politiker: "Mycket ovanlig lösning"
3:23 min

"Höörsmodellen" - så kallar sex partier i Höör sin blocköverskridande uppgörelse om kommunens styre de närmaste fyra åren. Det är de två politiska blocken Partnerskapet och Treklövern som har gjort upp om mandatfördelningen i nämnderna inför fullmäktige den 17 december.

 Däremot kommer de två blocken inte att ha något gemensamt politiskt program.

Både Anna Palm (M), avgående kommunalråd i Höör, och Stefan Lissmark (S), som föreslås bli nytt kommunalråd, är nöjda med uppgörelsen.

– Vi går före, tycker jag, med ett väldigt gott exempel, att hanterar man det här vuxet och förståndigt så kan man finna lösningar som är lite utöver det vanliga, säger Anna Palm (M).

Är det här en ovanlig lösning?

– Mycket ovanlig, men nödvändig och man kan inte bara sitta ner och vara tjurskallig och säga att jag vill inte utan man måste vilja, politik är att vilja, säger Stefan Lissmark (S)

Har ni någon annan kommun som ni har kikat på som har testat det här tidigare?

– Nej inte vad jag vet, oftast är det ju samgående eller något liknande, men detta är ju inte samgående utan en teknisk lösning, säger han.

Det var nöjda miner när representanter för Partnerskapet och Treklövern i Höör reste sig från sammanträdesbordet igår kväll. Det parlamentariska läget i kommunen var knepigt efter valet och har knådats i flera månader eftersom ingen av de politiska grupperingarna fick ihop någon majoritet. Men nu har alltså två politiska minoriteter bestämt sig för att samarbeta om styret.

Den ena, Partnerskapet, består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillsammans har 16 mandat. Den andra gruppen, Treklövern, består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och har 14 mandat. Tillsamman får de två grupperna en majoritet av de 41 mandaten i fullmäktige.

– Det är en uppgörelse där vi först och främst har fördelat nämndsposter och att ledartröjan då har gått över till Socialdemokraterna och vi moderater har förste vice ordförandeskapet i kommunstyrelsen, säger Anna Palm (M).

Stefan Lissmark (S) föreslås alltså bli kommunstyrelsens nya ordförande. Anna Palm föreslås få posten som förste vice ordförande medan posten som andre vice ordförande föreslås gå till Miljöpartiets Fredrik Hanell. De sex partierna i Partnerskapet och Treklövern har alltså gjort upp om fördelningen av ordförandeposterna i kommunstyrelse och nämnder. Men det är först i kommunfullmäktige den 17 december som uppgörelsen kan bli klubbad och klar. Två av Höörs partier är inte med i uppgörelsen, Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

– De går ju fram på sin egen kraft så att säga, med sina egna mandat, så de får de poster som de har valteknisk rätt till, säger Anna Palm (M).

Men även om Partnerskapet och Treklövern i Höör kommit överens rent valtekniskt, så kommer man inte att ha något gemensamt politiskt program, det två grupperna kommer istället att ha sina egna program, något som Anna Palm (M) och Stefan Lissmark (S) tror kommer att vitalisera debatten.

– Det är ju som alltid, man får förhandla och man får stångas lite och ge sina argument och sedan kommer man fram till en bra lösning på slutet, säger Stefan Lissmark (S).

– Och vi har ju ett väldigt bra klimat här i Höör för att kunna klara av det här, så vi ser an framtiden med tillförsikt, säger Anna Palm (M).

– Vi är inte så tjurskalliga egentligen, utan vi kan sätta oss ner och se problemet. Sedan kommer vi från olika håll, men lösningar brukar vi hitta och de vi inte hittar de får vi ta i fullmäktige och rösta om, säger Stefan Lissmark (S).

Tror ni att invånarna i Höör kommer att förstå den här lösningen, den är inte helt enkel?

– Nej den är inte helt enkelt men jag tror att de förstår den, de har varit med och röstat och de har sett resultatet och de har varit också frågande till att det skulle ta så lång tid - det tog lång tid och det behövde ta lång tid men jag tror att de kommer att förstå hur det är tänkt, säger Stefan Lissmark (S).

– Framför allt tror jag att de kommer att känna sig nöjda med att vi deras företrädare har tagit våra förnuft till fånga och gör något tillsammans på en bred lösning så att alla får vara med lite grann, säger Anna Palm (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".