VARAZDIN 2014-12-08 Isabelle Gullden (C) of Sweden and Sonja Basic (R) of Croatia during the Women's European championship handball match between Sweden and Croatia in Varazdin. Foto: Aleksandar Djorovic / TT /
Foto: TT
EM i handboll

Sverige starkast i tuff EM-premiär

Sabina Jacobsen: "Vi ger oss inte"
2:28 min

Det blev en hård och tuff EM-premiär för de svenska handbollsdamerna. Men till slut besegrades värdnationen Kroatien med 30-28.

De svenska handbollsdamerna fick en riktig smakstart på EM-äventyret i Kroatien. Hemmanationen besegrades med 30-28 i en hård och tuff premiärmatch.

Utanför arenan i Varazdin, den medeltida staden full av barockbyggnader som under två decennier på 1700-talet vikarierade som Kroatien huvudstad, flyter Drava. Floden tar sin början i alperna och fungerar sedan som naturlig gräns mellan Kroatien och EM-medarrangören Ungern, innan den vid Osijek ansluter till Donau på vilken man kan ta sig upp till Budapest.

Det är förvisso en resa uppströms, men efter premiärsegern mot Kroatien har det svenska handbollslandslaget i alla fall gett sig självt möjligheten att ta sig hela vägen till den ungerska huvudstaden.

Inför matchen talades det respektfullt och mycket om stödet från hemmapubliken. Och visst lät, trummade och klappades det på läktarna men arenan var långt i från fullsatt.

– Det var inte så hatiskt, de trallade, det var trevligt, säger Linnea Torstenson till Radiosporten.

Om den riktiga EM-hettan till en början saknades på åskådarplats så fanns den definitivt från start på planen. Både Sverige och Kroatien bjöd på tufft, fysiskt spel där det smällde rejält i närkamperna.

Redan tidigt visade Andrea Penezic vad hon betyder för hemmanationen. Varje gång Sverige såg ut att rycka såg vänsternian Penezic till att Kroatien inte halkade för långt efter

Trots långa stunder av svensk ledning var det helt jämnt i halvtid, 17-17. Sverige fortsatte att ha kommandot i inledningen av den andra halvleken, även om det inte riktigt syntes i målskillnaden.

Trots idoga försök hade Sverige svårt att dra ifrån ordentligt. Volymen i Varazdin Arena steg i takt med att Kroatien åt upp den svenska ledningen. Vid 24-24, en kvart in i andra halvlek var den precis så öronbedövande som det talats om på förhand.

Då fick Sverige fart på kontringsspelet, samtidigt som Filippa Idéhn i mål såg till att spika igen under slutminuterna. Segern innebär två poäng som kan visa sig väldigt viktiga i fortsättningen då både Sverige och Kroatien lär gå vidare till nästa gruppspelsrunda.

– En fantastiskt laginsats. Vi gör några misstag men reser oss, säger Linnea Torstenson.

Anna-Maria Johansson gjorde tre mål i den andra halvleken och låg bakom ett par straffar.

– En typisk premiärmatch. Väldigt mycket nerver, men det är bra att vi kan knyta ihop säcken, säger hon till Radiosporten.

Johanna Ahlm agerade även målvakt under matchen, efter ett avslut som västspelare, en extra utespelare.

– Jag hade kanske lite tur att de sköt mig i ansiktet, skrattar hon efteråt.

På onsdag ställs Sverige mot Nederländerna som i sin första match besegrade Tyskland (29-26).


Matchfakta:

Sverige-Kroatien 30-28 (17-17)

Sverige: Isabelle Gulldén 7 (3), Ida Odén 5, Jenny Alm 3, Anna-Maria Johansson 3, Ulrika Ågren 2, Hanna Fogelström 2, Linnea Torstenson 2, Jessica Helleberg 2, Sabina Jacobsen 2, Linn Blohm, Johanna Ahlm.

Kroatien: Andrea Penezic 6 (1), Maja Zebic 6 (2), Lidija Horvat 3, Kristina Elez 3, Katarina Jezic 3, Vesna Milanovic Litre 3, Miranda Tatari 2, Anita Gace, Zana Maric.

Publik: 3400.

 

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".