Peder Kjaersgaard, Jane Jörgensen, Pontus Lindgren vid Frode Laursen i Åstorp
Peder Kjaersgaard, Jane Jörgensen och Pontus Lindgren. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Åstorp

Stororder gav jobb åt funktionsnedsatta

"Det kommer att bli ännu mer"
1:28 min

Logistikföretaget Frode Laursen i Åstorp har sen starten 2006 samarbetat med Samhall för att få ut personer med funktionsnedsättningar i arbetslivet. En stororder 2013 lyfte verksamheten rejält. Det blev nästan tio gånger fler jobb än tidigare.

– Vi fick ett stort uppdrag där vi såg att arbetsuppgifterna var lämpliga för Samhall och Samhall var intresserade av att hjälpa oss, säger Peder Kjaersgaard som är divisionschef på Frode Laursens huvudkonto i Århus i Danmark.

Så nu har Frode Laursen ett avtal med Samhall som ger jobb åt ett femtiotal personer med funktionsnedsättningar. Fram till 2013 var det bara sex-sju stycken.

Frode Laursen är ett affärsdrivande företag och Peder Kjaersgaard säger att det inte får kosta mer att anställa personal från Samhall än det skulle göra att anställa personer utan funktionshinder.

– Men om man får ihop det på ett bra sätt och tjänar de pengar man ska och samtidigt hjälper samhället så är det bra för båda parter, säger han.

Arbetet handlar om att bygga och packa displayer. En sorts ställ färdigpackade med varor som ställs ut till försäljning i olika butiker. Frode Laursen är nöjda med hur Samhall sköter jobbet och samarbetet kommer att växa ännu mer.

– Det kommer att bli ännu mer av det här en bit in på det nya året, säger Pontus Lindgren som är lagerchef på Frode Laursen i Åstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".