Åge Hareide under presskonferensen inför Olympiakos-MFF. Foto: Andreas Hillergren/TT
Åge Hareide under presskonferensen inför Olympiakos-MFF. Foto: Andreas Hillergren/TT
Fotboll, Champions League

Hareide: Allt att vinna

Hör tränaren inför mötet med Olympiakos
4:16 min

En plats i Europa Leagues slutspel ligger i potten inför kvällens CL-match mellan Malmö FF och Olympiakos i Grekland.

Malmö FF har allt att vinna. Det betonar tränaren Åge Hareide, även om det är Olympiakos som har det bättre utgångsläget på hemmaplan. Grekerna siktar på en seger för ha chans att nå andraplatsen i gruppen och därmed slutspelet i Champions League.

Men Åge Hareide menar att den lilla möjligheten för Olympiakos ger ett läge som kan gynna MFF.

– Det fina med matchen är att Olympiakos också måste vinna, för att ta sig in i slutspelet och det gör att de också måste framåt och jag tror inte att Olympiakos kommer avvakta. Jag tror att de kommer storma oss, där ligger möjligheten för oss. För rädslan att förlora är mycket större än chansen att vinna och vi har absolut ingenting att förlora, men allt att vinna, säger Åge Hareide.

Olympiakos kan alltså sluta alltifrån tvåa till fyra i gruppen, ett lag som är mitt inne i sin ligasäsong. Till skillnad från Malmö som laddat upp med läger i Spanien. Och visst är formen oviss, det medger Hareide.

– Från mitten av juli och fram till slutet av augusti så spelade vi lördag, onsdag, lördag. Sen så kom vi in i Champions League och då var vi vana och gjorde det mycket bra mot Juventus och Olympiakos. Jag tror att det är en vanesak att spela det programmet, jag tror inte att spelare som spelar regelbundet blir så trötta, men det kan vara ett problem att vi inte spelar matcher nu. Därför är vi lite osäkra på hur vi står, men vi ska försöka, säger han.

Dessutom saknas ordinarie mittbacken Erik Johansson, som är avstängd. Han och Filip Helander har varit en av många givna samspelta pjäser i Malmös Champions League-elva under hösten.

– Det hade varit bäst att få behålla dem tillsammans, men Markus Halsti har visat att han kan spela mittback och är bra i den positionen också, säger Hareide.

Men Hareide går som vanligt in till match med en kaxig glimt i ögat, trots att det krävs seger mot Olympiakos, som vunnit mot både Juventus och Atlético Madrid på hemmaplan i CL-gruppspelet.

– Olympiakos är mycket starka hemma, men de senaste tre åren så har de alltid en förlust av de tre matcherna som de spelar hemma, säger Hareide.

Lyssna på hela intervjun med Hareide i ljudklippet ovan. (Obs, intervjun är gjord i måndags).
Radiosporten sänder direkt från Olympiakos-Malmö FF i Sportextra i P4, på webben och i appen Radiosporten play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".